Для студентів 3 курсу факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ доцентом кафедри правового забезпечення господарської діяльності кандидатом юридичних наук Іриною Василько та практикуючим юристом однієї з установ Юрієм Вегерою було проведено бінарне заняття з навчальної дисципліни «Господарське право» за темою «Право інтелектуальної власності в IT-сфері».

Лектори роз'яснили основні визначення поняття «право інтелектуальної власності», його  об’єкти та суб’єкти, особливості та відмінності майнових та немайнових прав. Звернули особливу увагу на такий об’єкт інтелектуальної власності, як «торговельна марка» та роз’яснили особливості захисту прав інтелектуальної власності на торговельні марки.

Лектори зазначили, що знаки для товарів і послуг виконують важливу макроекономічну функцію з точки зору ідентифікації місця походження продукції чи технології та маркетингову роль в індивідуальних підприємствах, підвищуючи тим самим відповідальність перед споживачем. Найчастіше товарні знаки використовуються для реклами з метою стимулювання продажу, допомагаючи зміцнити лояльність клієнтів.

Юрій Вегера приділив особливу увагу Ніццькій угоді, яка засновує класифікацію товарів і послуг з метою реєстрації товарних знаків і знаків обслуговування (Ніццька класифікація). Наприкінці заняття Юрій Вегера побажав студентам сумлінно навчатися для здобуття теоретичної основи, вивчати іноземні мови, орієнтуватися у міжнародному та чинному законодавстві України, підвищувати свій професійний рівень.

ВЗГ ХНУВС