Для студентів 3 курсу факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності кандидат юридичних наук Ірина Василько та керівник ТОВ «Д.П.М.Г.» Евеліна Бочарова провели бінарне заняття з навчальної дисципліни «Господарське право» на тему «Господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері обігу харчових продуктів та сучасні вимоги до державного регулювання діяльності виробників харчової продукції».

Лектори роз’яснили основні положення стосовно порядку та умов проведення перевірок та здійснення контролю суб'єктів господарської діяльності. Приділили увагу перевіркам Держпродспоживслужби, ДФС та Держпраці, а також питанням щодо особливостей офіційного працевлаштування співробітників. Враховуючи закінчення у 2018 році дії мораторію на перевірки суб'єктів господарювання (бізнесу) уповноваженими на те органами, майже всі суб'єкти господарювання офіційно оформили своїх працівників, тож наразі досить активно здійснюється проведення планових та позапланових перевірок в частині сплати податків із заробітної плати до Державного бюджету України, інспекційних відвідувань тощо.

Було обговорено вимоги, яким має відповідати фахівець у галузі права, який працює на підприємстві. Необхідно, щоб документація була у повному обсязі, грамотно складена, а сам фахівець міг спокійно та професійно захищати інтереси свого підприємства перед перевіряючими органами.

Органам контролю дуже допомагають програми американських розробників, завдяки яким виникає можливість швидко та ефективно перевірити діючих суб'єктів господарювання.

Керівник підприємства також приділила увагу укладанню договорів, які є дуже важливою складовою роботи майбутніх фахівців у галузі права. Договори захищають сторони від можливих конфліктів та ризиків, повинні враховувати вимоги чинного законодавства, специфіку та особливості діяльності  підприємства.

Евеліна Едуардівна наголосила що сьогодні дуже мало вузькоспеціалізованих фахівців у тій чи іншій підгалузі права, чинне законодавство перевантажене, тому багато фірм вимушені наймати аутсорсерів – зовнішніх вузькопрофільних спеціалістів з інших країн – Казахстана, Білорусі тощо.

Наприкінці заняття Евеліна Едуардівна побажала студентам сумлінно навчатися, постійно розвиватися та знайти своє місце у галузі права.

ВЗГ ХНУВС