Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Олексій Сердюк взяв участь у засіданні 62-ї сесії Комісії по наркотичним речовинам Офісу з наркотиків та злочинності Організації Об’єднаних Націй, яка відбулася у м. Відень, Австрія (The sixty-second session of the Commission on Narcotic Drugs of the United Nations Office on Drugs and Crime).

У складі групи Українських учасників Олексій Сердюк взяв участь у додатковому панельному засіданні «Наркотики: краще попередити, ніж лікувати дітей» (Drugs: better to prevent than to cure to protect children), організованому Фундацією Європа Вільна від Наркотиків (Foundation for a Drug Free Europe, www.fdfe.eu). На засіданні обговорювались ефективні стратегії щодо первинної профілактики наркоманії, як найкращого способу вирішення проблеми наркотиків та захисту найбільш вразливих груп населення: дітей та молоді. Олексій Сердюк презентував результати наукових досліджень, що проводяться українськими фахівцями, зокрема соціологами Харківського національного університету внутрішніх справ. Навчальний заклад з 1995 року є виконавцем найбільш тривалого в Україні моніторингового соціологічного дослідження розповсюдження споживання наркотиків серед студентської молоді м. Харків «Молодь та наркотики». Науковий керівник дослідження – О.О. Сердюк (детальний опис та звіт за результатами досліджень 1995–2018 років доступний за посиланням http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/4546).

Питання профілактики споживання наркотиків є дуже актуальним для українського суспільства, оскільки серед дітей та молоді відбувається широка популяризація наркотичних речовин та суттєво підвищується їх доступність. Водночас, актуальним залишається питання імплементації ефективної комплексної освітньої профілактичної програми, направленої на запобігання вживання наркотиків дітьми та молоддю. Тому на цю сесію для обговорення ефективних стратегій в області профілактики наркоманії було запрошено фахівців та вчених, які вже працюють у цьому напрямі безпосередньо з дітьми та молоддю.

З української сторони окрім Харківського національного університету внутрішніх справ у заході взяли участь представники Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, Національної гвардії України, Державної установи «Інститут неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України», Державної установи «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України», Державної установи «Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України», Громадської організації «Рух «Здорова нація»».

Доповідачі, які є фахівцями та експертами в області профілактики споживання наркотиків, розповіли про ключову важливість інклюзивної початкової освіти, заснованій на фактичній і всебічній інформації, для підвищення обізнаності молоді про шкідливий вплив наркотиків для їх ефективного захисту. Особливу увагу доповідачі приділили освітній профілактичній програмі «Рух «Здорова нація»», яка здійснюється спільно з шкільними офіцерами поліції Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області.

Учасниками заходу було розпочато співпрацю з адаптації українською мовою серії профілактичних матеріалів, розроблених Фундацією Європа Вільна від Наркотиків, – «Правда про наркотики» (www.drugfreeworld.org). Ця серія освітніх матеріалів має на меті здійснити первинну профілактику споживання наркотиків, включає 13 буклетів, спрямованих на недопущення спроб вживання наркотиків, відеоролики та практичне керівництво для суб’єктів профілактичної діяльності. Цільовою аудиторією цих матеріалів є молодь шкільного віку.

Окрім зазначеного, Харківський національний університет внутрішніх справ розпочав співробітництво з окремими учасниками заходу – Державною установою «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України» та Державною установою «Інститут неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України» у рамках спільної реалізації науково-дослідної роботи «Українське Лонгітюдне Дослідження» (Ukrainian Longitudinal Study - ULS), про що укладено Договір про співпрацю. Дослідження передбачає вивчення впливу різних факторів на здоров’я підлітків протягом життя, з особливим фокусом на ризикованій поведінці стосовно власного здоров’я, а саме – споживанні алкоголю та наркотиків. Дослідження спрямоване на впровадження передового досвіду та ефективних форм і методів науково-дослідної роботи, а також інтеграції у світовий науковий простір.

Участь у цьому заході сприятиме розвитку міжнародних зв’язків між українськими та закордонними науковцями, підвищенню наукового потенціалу університету, а також розвитку міжвідомчого співробітництва у галузі освіти, охорони здоров’я та виховання дітей, підлітків і молоді, зокрема профілактики споживання наркотиків.