У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання діяльності правоохоронних органів у сфері протидії кіберзлочинності», яка проводилася спільно з Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна» за участю його керівника Катерини Левченко.

Тема конференції викликала велику зацікавленість у наукових колах і серед правоохоронців-практиків. 126 науковців і працівників практичних підрозділів МВС України та представники деяких іноземних держав взяли участь у її роботі. Зокрема, були присутні представники ОБСЄ, Департаменту юстиції США в Україні, Управління боротьби з кіберзлочинністю та Головного слідчого управління МВС України, Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. М. С. Бокаріуса, Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем «ЄМА», Управління національного банку України в Харківській області, Держспецзв’язку, а також представники судових органів, прокуратури, ГУМВС України в областях, науково-педагогічні працівники університету, інших вищих навчальних закладів України тощо.

Ректор університету генерал-полковник міліції Сергій Гусаров, відкриваючи наукове зібрання зазначив, що протидія кіберзлочинності є одним з пріоритетних напрямів правоохоронної системи будь-якої цивілізованої держави. Для України ця проблема також є актуальною, особливо в контексті забезпечення захисту національного інформаційного простору.

За останні десять років структура кіберзлочинності зазнала якісної та кількісної трансформації. Спостерігається тенденція до збільшення матеріальної та моральної шкоди, завданої кіберзлочинцями, а також зростання високотехнологічних злочинів, вчинених організованими злочинними угрупованнями.

Усе це дає підстави для активізації зусиль із протидії кіберзлочинності в Україні, і не лише силами держави, але й відповідними приватними підприємствами, установами та організаціями, стимулює впровадження в Україні єдиної консолідованої системи боротьби з кіберзлочинністю, здатної адекватно реагувати на виклики ХХІ ст.

За словами координатора проектів Програми ІСІТАР Департаменту юстиції США в Україні Івана Винниченка, протидії злочинам у сфері ІТ-технологій приділяється багато уваги в усьому світі. Тож одним із своїх головних завдань Департамент юстиції США вважає залучення до участі у проектах Програми ІСІТАР молоді, яка ще навчається, але згодом буде боротися зі злочинами у цій сфері.

Начальник факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Харківського національного університету внутрішніх справ, підполковник міліції В’ячеслав Марков доповів присутнім про результати робочої поїздки делегації МВС України, до складу якої він входив,  до Технологічного університету м. Труа (Франція), зокрема про досвід зарубіжних колег щодо підготовки фахівців у сфері боротьби з кіберзлочинністю.

Кількість матеріалів, представлених до розгляду на конференції, свідчить про те, що сучасні наукові розробки окремих питань у сфері протидії кіберзлочинності мають важливе практичне значення для вирішення реальних завдань, пов’язаних із забезпеченням інформаційної безпеки.

За результатами роботи конференції її учасниками було ухвалено рекомендації.

ВЗГ ХНУВС