У Харківському національному університеті внутрішніх справ пройшов науково-практичний семінар «Застосування інформаційних технологій у правоохоронній діяльності» під час роботи якого було презентовано інтелектуальну систему для аналізу даних, що містяться в інформаційних обліках МВС України.

У роботі семінару взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри інформаційних технологій та захисту інформації факультету права та масових комунікацій, кафедри інформаційної та економічної безпеки навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів кримінальної міліції, кафедри захисту інформації факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми, курсанти, студенти та здобувачі університету, представники інших вищих навчальних закладів України, а також працівники Управління інформаційно-аналітичного забезпечення ГУМВС України в Харківській області.

Тематика доповідей учасників семінару стосувалася питань щодо використання сучасних інформаційних технологій для покращення протидії злочинності та підвищення рівня підготовки фахівців для різних підрозділів МВС України, зокрема підрозділів боротьби з кіберзлочинністю, технічного захисту інформації та інформаційно-аналітичного забезпечення.

Найбільшу зацікавленість в учасників семінару викликав цикл доповідей представників Управління інформаційно-аналітичного забезпечення ГУМВС України в Харківській області, які презентували робочий проект інтелектуальної системи кримінального аналізу в реальному часі «RICAS», яка на теперішній час розробляється працівниками управління.

Презентована на семінарі система «RICAS» пропонує якісно новий для України метод і механізм представлення даних, що містяться в інтегрованій інформаційно-пошуковій системі МВС України. Аналогічні системи використовуються у розвинених країнах світу, таких як США.

Система «RICAS» є інструментом для проведення спеціально підготовленим аналітиком досліджень нерозкритих злочинів, виділення поведінкового профілю осіб, які скоїли нерозкриті злочини, проведення загального аналізу криміногенної ситуації на заданій території та видів злочинів.

Учасники семінару задавали розробникам запитання щодо нової системи та зробили ряд зауважень, які автори пообіцяли розглянути та врахувати під час подальшої роботи над проектом.

Начальник Управління інформаційно-аналітичного забезпечення ГУМВС України в Харківській області Дмитро Узлов подякував керівництву та науково-педагогічному складу університету за високий рівень підготовки випускників, які працюють у підпорядкованому йому підрозділі. Він також зазначив, що існує великий попит на фахівців з вищою технічною освітою інформаційного профілю у практичних підрозділах МВС України.

Учасники семінару також ознайомилися з науково-методичними працями вчених університету у сфері використання інформаційних технологій та з іншою навчальною літературою, що міститься у фондах бібліотеки університету.

За матеріалами доповідей учасників науково-практичного семінару було видано збірник тез наукових доповідей.

 

ВЗГ ХНУВС