Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Олексій Сердюк взяв участь у ХХ ювілейному колоквіумі з транскордонної злочинності (The 20th Cross-border Crime Colloquium. Cross-Border Crime: Twenty years by hindsight and foresight http://www.cross-border-crime.net ), який проходив у м. Утрехт (Нідерланди).

Під час колоквіуму Олексій Сердюк та заступник декана факультету гуманітарних та соціальних наук Англія Раскін Університету (Anglia Ruskin University, Cambridge, UK), керівник магістратури з кримінології, доктор Ганна Марковська виступили з доповіддю «Дослідження організованої злочинності в Україні: міфи, реалії та уроки на майбутнє» (Organised crime research in Ukraine: myths, realities and lessons for the future). Олексій Сердюк також презентував збірку попереднього колоквіуму, який проходив у Харківському національному університеті внутрішніх справ.

Матеріали колоквіуму щорічно видаються у тематичній колективній монографії у видавництві Eleven International Publishing (раніше у видавництві Wolf Legal Publishers). Робота над розділом, який буде опубліковано наприкінці року, починається з презентації, яка обговорюється на колоквіумі. Написаний з урахуванням отриманих на колоквіумі зауважень, розділ надсилається рецензентам. Після процедури рецензування, яка триває протягом 2–3 місяців, матеріали публікуються, і монографія презентується наступного року на наступному колоквіумі. Цикл роботи над публікацією займає один рік.

Кожного року колоквіум відбувається в новому університеті Європи. Минулого року його було проведено в Харківському національному університеті внутрішніх справ, що істотно вплинуло на розвиток міжнародних зв’язків між українськими та закордонними науковцями. Закордонні учасники відзначили високий рівень презентацій українських науковців. Результатом стало видання за кордоном збірки матеріалів колоквіуму, проведеного в Харкові, у видавництві Eleven International Publishing спільно з видавництвом ХНУВС. Також професорів провідних університетів Європи з числа учасників колоквіуму було запрошено до редакційної колегії наукових журналів Харківського національного університету внутрішніх справ, на що вони дали письмові згоди. Редакційна колегія колоквіуму продовжує роботу зі статтями науковців ХНУВС, які не увійшли до збірки 2018 року, але мають перспективу бути опублікованими в інших закордонних виданнях. У процесі роботи над Харківською збіркою редакційною колегією (закордонними фахівцями) було виявлено низку типових помилок українських правників при поданні статей до міжнародних видань. Надійшла пропозиція провести семінар-тренінг з підготовки статей до міжнародних видань, зокрема тих, що входять у науково-метричні бази Scopus та Web of Science.

У рамках започаткованого у 2018 році співробітництва, спільно з Університетом Утрехту, було проведено дослідження актуальних проблем та перешкод реформуванню Національної поліції, триває дослідження щодо організованої злочинності та корупції. За результатами спільних досліджень відбувається написання наукових статей. Попередні результати вже викладено у низці наукових рекомендацій та пропозицій, що надіслані до МВС.

ВЗГ ХНУВС