Сьогодні керівництво харківської поліції і представники громадських організацій підписали меморандум про співпрацю щодо спільної боротьби з наркозлочинністю. 

Круглий стіл, присвяченій темі протидії розповсюдженню наркотиків, відбувся за участі начальника ГУНП в Харківській області Валерія Сокуренка, народного депутата України Олександра Бакумова, керівників територіальних відділів поліції, представників кафедр кримінального процесу, кримінального права і кримінології, кібербезпеки та науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ, а також представників громадських організацій «Рестарт», «Міжнародна антинаркотична спортивна асоціація», «Наркологічний центр «Кристал»,  які займаються антинаркотичною діяльністю.

- Наша задача сьогодні підняти проблемні питання, які виникають в практичних підрозділах у боротьбі з наркозлочинністю та обговорити можливі шляхи їх вирішення на законодавчому рівні, розробити законопроекти, які будуть регулювати ті «прогалини», які заважають поліцейським якісно боротися з такою важливою проблемою, зазначив Валерій Сокуренко.

Керівники відділів поліції розповіли про процесуальні проблеми, з якими стикаються співробітники поліції при розслідуванні злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків.

Як зазначив начальник Слобідського відділу поліції Сергій Торопов, необхідно на законодавчому рівні врегулювати посилення відповідальності за збут наркотичних речовин як для фізичних, так і для юридичних осіб. Крім того, притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які зберігають наркотичні речовини, навіть у незначних дозах. 

Крім того, на зустрічі обговорили питання про ліцензування центрів реабілітації наркозалежних осіб, яке необхідно запровадити і в Україні, виходячи з практичного досвіду європейських країн. 

Народний депутат України Олександр Бакумов наголосив на тому, що боротьба з наркозлочинами, розповсюдженням наркотиків, лікуванням наркозалежних потребує державницького підходу.

Окрім цього, потрібна допомога небайдужих громадян, громадських активістів, які можуть стати вагомою рушійною силою для втілення на вищому рівні  потрібних змін чинного законодавства, - додав Олександр Бакумов. – Упевнений у подальшій результативній співпраці харківської поліції і представників громадськості.

Начальник ГУНП в Харківській області Валерій Сокуренко запропонував розробити конкретні законодавчі пропозиції з залученням фахівців Харківського національного університету внутрішніх справ і розглянути їх під час наступної зустрічі.    

Відділ комунікації поліції Харківської області