На базі поліцейського тренінгового центру міста Голєшов (Чеська республіка) Управлінням професійної підготовки і освіти поліції Чеської республіки було проведено тренінг на тему «Методологія допиту потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані». У тренінгу взяли участь працівники апарату МВС України та закладів вищої освіти МВС України. Харківський національний університет внутрішніх справ представили професор кафедри оперативно-розшукової діяльності та розкриття злочинів факультету № 2 майор поліції Микола Стащак, доцент кафедри криміналістики та судової експертології факультету № 1 підполковник поліції Тетяна Матюшкова, доцент кафедри адміністративного права і процесу факультету № 1 підполковник поліції Олександр Пабат, викладач кафедри криміналістики та судової експертології факультету № 1 майор поліції Владлена Приходько.

Навчальні заняття проводили чеські поліцейські та психологи, які у практичній діяльності спеціалізуються як на допиті потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані, так і на проведенні відповідних тренінгів на курсах первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації поліцейських Чеської республіки. Тренінг «Методологія допиту потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані» побудований за методикою «тренуй тренера», містив теоретичний і практичний блоки.

До теоретичного блоку входили наступні навчальні питання: 1) психологічна характеристика неповнолітніх та особливості розвитку їх когнітивних функцій; 2) «зелена кімната» і демонстраційні матеріали під час допиту неповнолітніх потерпілих; 3) правові норми, принципи і правила допиту, роз’яснення прав і обов’язків потерпілим, встановлення з ними психологічного контакту; 4) особливості допиту неповнолітніх потерпілих в умовах «зеленої кімнати» та взаємодія з іншими особами під час допиту.

Викладення навчального матеріалу супроводжувалось прикладами з практики, залученням учасників тренінгу до аналізу і вирішення модельних ситуацій, демонстрацією відеозаписів із практики допиту чеськими поліцейськими неповнолітніх та осіб похилого віку, які постраждали від насильницьких злочинів, ознайомленням з приміщенням «зеленої кімнати», її оснащенням і демонстраційними матеріалами, а також спеціальним приміщенням з відповідним обладнанням для участі у допиті передбачених законом осіб, їх дистанційної комунікації зі слідчим та відеозапису допиту.

Для закріплення отриманих знань та набуття практичних навичок їх використання під час допиту неповнолітніх потерпілих, кожен учасник тренінгу за заздалегідь визначеними фабулами особисто провів змодельований допит жертви насильницького злочину, роль якої виконували школярі старших класів. Про успішне опанування методологією допиту потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані, співробітники ХНУВС Микола Стащак, Тетяна Матюшкова, Олександр Пабат і Владлена Приходько отримали відповідні сертифікати тренера.

Водночас, під час перебування у поліцейському тренінговому центрі м. Голєшова працівники ХНУВС ознайомилися з його навчально-матеріальною базою, зокрема з навчальними аудиторіями, у тому числі спеціалізованими, для проведення занять з криміналістики, навчально-тренувальними комплексами «Поліцейська дільниця», «Готель», «Ресторан», «Аеропорт», «Залізнична станція», «Парк», «Зупинка громадського транспорту», комплексом приміщень для допитів неповнолітніх, тиром для стрільби, музеєм поліції та тренінгового центру, оглянули спортивну базу, житлові кімнати гуртожитків, їдальню тощо.

Було здійснено виїзд до поліцейської дільниці у м. Злін, де учасники тренінгу ознайомилися з графіком, умовами, особливостями роботи й оснащення чергової частини, ізолятора тимчасового тримання, кімнати для допиту потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані, приміщення для проведення допиту в режимі відеоконференції, для пред’явлення особи для впізнання поза візуальним спостереженням, а також робочими кабінетами комісарів (слідчих і оперативних працівників), криміналістів, пересувною криміналістичною лабораторією тощо. Учасники тренінгу мали можливість ознайомитись з електронним кримінальним провадженням та особисто поспілкуватися з комісарами, криміналістами, працівниками інших підрозділів та керівництвом.

По завершенні тренінгу його організатори передали ХНУВС комплекти спеціальних демонстраційних ляльок для використання в освітньому процесі при проведенні навчальних занять з тактики допиту неповнолітніх потерпілих, осіб з обмеженими можливостями та інших осіб у надзвичайно вразливому стані. Комплект складається з шістьох ляльок. Це три пари осіб – дівчинка–хлопчик, жінка–чоловік, бабуся–дідусь, які виготовлені з м’яких матеріалів і мають відповідні анатомічні особливості приналежності до чоловічої чи жіночої статі. Ці ляльки будуть використані в освітньому процесі при проведенні навчальних занять з наступних дисциплін: «Криміналістика», «Особливості тактики проведення окремих слідчих дій», «Методика розслідування окремих видів злочинів», які викладаються працівниками кафедри криміналістики та судової експертології факультету № 1. Також демонстраційні ляльки будуть використовуватися при проведенні слідчо-криміналістичних навчань та поліцейських квестів за темами «Тактика допиту малолітніх (неповнолітніх) потерпілих від насильницьких злочинів», «Тактика допиту осіб похилого віку, постраждалих від насильницьких злочинів», «Особливості тактики допиту потерпілого (свідка) з вадами розвитку».

ВЗГ ХНУВС