Для студентів 2 курсу (група Ф-6-ПЗдср-18-1) факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ в проведено сумісне бінарне заняття з навчальної дисципліни «Трудове право» під керівництвом доцента кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6, кандидата юридичних наук Ірини Василько та за участі головних спеціалістів – юрисконсультів сектору судової роботи відділу з питань земельних відносин Юридичного департаменту Харківської міської ради Аліни Шафоростової та Яни Волинської.

Лектори роз'яснили сутність органів місцевого самоврядування. Відповідно до статті 5 Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування». Юрисконсульти також пояснили, що територіальна громада – жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що
є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, – безпосередньо не може себе представляти. Тому для представництва її інтересів формуються органи місцевого самоврядування. Було роз’яснено положення статті 5 Закону України «Про місцеве самоврядування» щодо систем органів місцевого самоврядування, у тому числі й виконавчих, функції та повноваження яких на обласному і районному рівні виконують відповідно обласні та районні держадміністрації.

Представники міської ради пояснили як формується міська рада, обирається її голова, проводяться пленарні засідання, працюють виконавчі комітети тощо. Роз'яснили порядок та умови проведення конкурсу на заміщення вакантних посад, особливості стажування в Юридичному департаменті, який працює над правовим забезпеченням роботи міської ради та її виконавчих органів, посадових осіб, керуючись Конституцією та законами України. Також юрисконсульти розповіли про діяльність інших структурних підрозділів Харківської міської ради.

Наприкінці заняття лектори побажали майбутнім правникам знайти свій напрям діяльності, набувати знань та досвіду.

ВЗГ ХНУВС