Представники поліції, органи місцевої влади та науковці обговорили умови запуску пілотного проекту автоматичної відеофіксації порушень Правил дорожнього руху у Харкові. Проект запроваджено Міністерством внутрішніх справ України. Його мета - зменшення кількості аварій на автошляхах держави, які мають тенденцію до постійного зростання.

У заході взяли участь ректор ХНУВС Дмитро Швець, начальник ГУНП в Харківській області Валерій Сокуренко, начальник Управління зв’язку та телекомунікацій ГУНП в Харківській області Олексій Григорович, директор Департаменту інфраструктури Харківської міської ради Сергій Дульфан та заступник директора Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА - начальник управління та взаємодії з правоохоронними органами Юрій Кутєпов.

Комплексна автоматизована система контролю автомобільних доріг (КАСКАД) - це інтелектуальна система, яка здатна виявляти дуже широкий спектр порушень, таких як порушення швидкісного режиму руху, проїзд на забороняючий сигнал світлофора, виїзд на смугу зустрічного руху, порушення розмітки та перетин суцільної смуги, рух смугою громадського транспорту. 

Комплекс обладнаний камерою машинного зору, 3D радаром. Він здатний визначати швидкість усіх транспортних засобів в обох напрямках, тип та марки транспортних засобів, державні номери автівок. КАСКАД збирає та передає до центру обробки даних достатні докази у вигляді фотоматеріалів та відео моменту скоєння порушення.    

Київ - перше місто в Україні, яке почало використовувати цю повнофункціональну систему автоматичної фіксації з порушень правил дорожнього руху європейського рівня. Комплекси КАСКАД успішно працюють і мають безпосередній психологічний вплив на учасників дорожнього руху.

Такі проекти впроваджено в Одесі та Миколаєві. Факт її присутності  різко скоротив аварійність в місцях концентрації ДТП, а психологічний вплив змусив водіїв дотримуватись швидкісного режиму в місці контролю. У Харкові така система встановлена на проспекті Льва Ландау. Лише за чотири дні зафіксовано зменшення кількості порушень правил дорожнього руху майже удвічі.

Відділ комунікації поліції Харківської області