У Харківському національному університеті внутрішніх справ 1 вересня подвійне свято: вищий навчальний заклад відзначає День знань і проводить урочистості з нагоди прийняття Присяги працівника поліції першокурсниками.

У заходах взяли участь представники правоохоронних органів України, Сполучених Штатів Америки,  ветерани, особовий склад університету, батьки і рідні першокурсників.

Після внесення Прапора університету ректор вищого навчального закладу Сергій Гусаров привітав юнаків і дівчат із Днем знань, який 1 вересня урочисто відзначається в усіх навчальних закладах нашої держави. «Для когось це свято першого дзвоника, хтось уперше зайшов в аудиторію інституту чи університету, але цей день є святковим для кожного з нас, – зазначив ректор, – адже усі ми були колись учнями, студентами, курсантами». Також Сергій Гусаров запропонував усім присутнім вшанувати хвилиною мовчання пам'ять загиблих, «серед яких і мирні громадяни, і ті, хто віддав своє життя, захищаючи нас із вами, нашу державу. Ми не маємо права про це забувати», – зазначив ректор.

Звертаючись до молоді, Сергій Гусаров побажав наполегливості у навчанні і невтомної праці, щоб стати справжніми професіоналами своєї справи. За традицією відбулася церемонія передачі курсантами старших курсів «Ключа до знань» та «Залікової книжки» юнакам і дівчатам, які щойно вступили до університету.

Згодом розпочалася церемонія прийняття Присяги. Як наголосив Сергій Гусаров, згідно з Законом України «Про Національну поліцію» у Харківському національному університеті внутрішніх справ першими серед усіх вищих навчальних закладів правоохоронної системи приводяться до Присяги  працівника поліції курсанти-першокурсники.

Церемонія прийняття Присяги відбулася в урочистій обстановці, після завершення якої Сергій Гусаров зачитав вітальну телеграму від Колегії Міністерства внутрішніх справ та Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, яка надійшла на адресу університету. «Ви обрали собі нелегку, але таку почесну професію захисника правопорядку та спокою у державі, – говориться у телеграмі. – Присяга складається на все життя і є визначною, незабутньою віхою в долі людини, свідченням її життєвого вибору, свідомого ставлення до професії, урочистої обіцянки віддано служити незалежній державі.

Навчайтеся, цілеспрямовано опановуйте знання, набувайте необхідних навичок, набирайтеся досвіду. Все це знадобиться вам на терені служіння Батьківщині, українському народові, якому ви сьогодні даєте клятву.

Ще раз сердечно вітаю всіх зі святом і бажаю міцного здоров’я, щастя, нових звершень, успіхів і натхнення у навчанні. Нехай провідником вашого життя завжди будуть чесність, людяність, справедливість і закон».

Звертаючись до першокурсників, ректор наголосив, що колективом університету визначено головні пріоритети, яких дотримується у роботі та навчанні. Це – патріотичне виховання, здоровий спосіб життя, знання ІТ-технологій та поглиблене вивчення іноземних мов. Колектив університету робить усе можливе, щоб забезпечити курсантам якісне навчання та дозвілля. Багато зроблено і робиться для покращення навчальної та матеріально-технічної бази університету. «Шановні першокурсники, наша держава зараз переживає надзвичайно важливий період – період докорінних змін, побудови правової європейської держави, – наголосив Сергій Гусаров. – Міністерство внутрішніх справ одним із перших розпочало комплексне реформування правоохоронної системи нашої держави. Вступив у дію Закон «Про Національну поліцію України», підписаний Президентом України Петром Порошенком. У Києві, Одесі, Львові активно працює нещодавно створена нова патрульна поліція, у вересні вона з’явиться і на вулицях м. Харкова.

Харківський національний університет внутрішніх справ також бере активну участь у процесах реформування. Багато викладачів університету пройшли складний відбір і стали тренерами нової патрульної поліції, підготовка якої здійснюється на базі нашого навчального закладу.

Шановні курсанти! Ми разом починаємо дорогу змін. Ви не будете стояти осторонь цих процесів, адже саме вам – молодому, енергійному, патріотично налаштованому поколінню змінювати нашу державу, формувати та піднімати імідж правоохоронного відомства, навчатися і нести службу в новому форматі. Віднині, слова Присяги для вас – це Закон. Щоб його виконувати, необхідно бути професіоналом, боротися зі злочинністю, мати високі моральні якості».

З напутніми словами до курсантів звернулися гості, запрошені на урочистості.

Після завершення урочистих заходів для курсантів розпочалися заняття. Перша пара за розкладом – «Україна – єдина держава».

 

ВЗГ ХНУВС