У ГУНП в Харківської області відбулася семінар-нарада щодо шляхів протидії незаконному збуту наркотиків через мережу Інтернет, в якій взяли участь працівники Управління протидії наркозлочинності, Управління протидії кіберзлочинам, працівники територіальних відділів, а також фахівці та курсанти Харківського національного університету внутрішніх справ. На сьогоднішній день боротьба з незаконним обігом наркотичних речовин є однією з пріоритетних напрямів роботи поліції. Щодня збут та розповсюдження наркотиків за допомогою соціальних мереж та месенджерів набирає обертів, зловмисники вигадують нові методи для продажу та розповсюдження забороненого товару – саме цим питанням була присвячена нарада поліцейських та фахівців кіберполіції.

Декан факультету кіберполіції ХНУВС В'ячеслав Марков і старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки Олексій Рвачов під час семінару-наради розповіли про можливості чат-боту для месенджера Telegram «СтопНаркотик» (@StopDrugsBot), розробленого науковцями вишу для блокування Інтернет-крамниць, які продають наркотики. До відома присутніх на семінар-нараді було доведено інформацію про функціонал, порядок реєстрації та користування, а також поточні результати роботи чат-боту «СтопНаркотик». Було відзначено, що за допомогою роботи чат-боту на сьогоднішній день заблоковано 362 наркоадреси.

Фахівці Харківського національного університету внутрішніх справ також повідомили, що наразі триває співпраця з поліцейськими ГУНП в Харківській області у напрямі розробки електронної бази даних з обліку інформації про «наркокрамниці» в мережі Інтернет.

ВЗГ ХНУВС