Доцентом кафедри правоохоронної діяльності та поліціїстики факультету № 6 Оленою Юшкевич разом з медіаторами Центу права та посередництва (м. Харків) Наталією Вербієнко та Оленою Тютюнник проведено бінарне заняття для студентів факультету № 6 у межах викладання навчальної дисципліни «Адміністративна відповідальність та провадження у справах про адміністративні правопорушення» на тему «Медіація в справах про адміністративні правопорушення між правопорушником та потерпілим».

Медіатори розповіли студентам про шляхи розвитку медіації в Україні та її види. Було презентовано проект «Впровадження відновного правосуддя в Україні», який реалізується за підтримки Фонду Демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF), що має на меті розробити механізм застосування відновного правосуддя в системі кримінальної юстиції України шляхом створення платформ відновного правосуддя в шести регіонах України (Одеса, Миколаїв, Харків, Івано-Франківськ, Львів, Сєвєродонецьк) для підвищення рівня обізнаності та впровадження системи медіації між потерпілими і правопорушниками.

Студентам було продемонстровано безпосередньо процес медіації між потерпілим і правопорушником на конкретному прикладі шляхом імітації. Це дозволило студентам зануритися у події цього прикладу, відчути атмосферу, яку створює медіатор під час медіації.

Використовуючи конкретний приклад із життя, медіатори ознайомили студентів із відновним підходом, що застосовується під час медіації між потерпілими і правопорушниками, його принципами, етапами.

Медіатори відповіли на запитання студентів, наголосили на необхідності використання технік медіації у повсякденному житті та можливості пройти навчання на медіатора.

ВЗГ ХНУВС