Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Сердюк у Харківському прес-клубі презентував результати дослідження «Участь громад в забезпеченні правопорядку в Україні». Дослідження було проведено спільно з Центром політико-правових реформ в рамках співробітництва з Громадською мережею публічного права та адміністрації UPLAN. За результатами роботи видано колективну монографію, в якій розглянуто проблеми правового регулювання діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку в Україні, фінансування та забезпечення їх діяльності, розглянуто питання координації та контролю за діяльністю громадських формувань. Окрему увагу приділено місцевим формуванням з охорони громадського порядку, добровільним помічникам дільничних інспекторів, інспекторам місцевих рад з питань правопорядку (так звані «шерифи»). Видання містить довідковий та статистичний матеріал, а також рекомендації з організації роботи громадських формувань з охорони громадського порядку в забезпеченні правопорядку та профілактики правопорушень відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».

У ході дослідження було проведено експертне опитування представників органів державної влади, місцевого самоврядування, працівників поліції, керівників та членів громадських формувань. За результатами опитування зроблено аналіз шляхів вирішення типових проблем, з якими стикаються громадські формування в різних регіонах України.

Посилання: Участь громад в забезпеченні правопорядку в Україні: звіт за результатами дослідження/ Олександр Банчук, Анна Колохіна, Євген Крапивін, Андрій Крупник, Борис Малишев, Вікторія Рогальська, Олексій Сердюк, Христина Тибінка – Київ : ФОП Москаленко, 2019 р. – 124 с.

Переглянути трансляцію експертного обговорення можна за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=dKiGQe-1j6E&fbclid=IwAR1p93rKCWEgtUQIyC3Xvlz9-rYjbvnPdfsD69b-B2f_14GqYGq8q-0CAYc