Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Олексій Сердюк взяв участь у програмі «Віддзеркалення» та презентував нові результати моніторингу поширення залежної поведінки серед молоді м. Харкова «Молодь та наркотики», який здійснюється соціологами Харківського національного університету внутрішніх справ спільно з Соціологічною асоціацією України з 1995 року. Починаючи з 2017 року, паралельно з традиційною, використовується технологія Інтернет-опитування. У 2019 році було опитано 2000 респондентів.

Слід зазначити, що на території України проводиться лише два регулярних моніторингових дослідження залежної поведінки серед молоді: у віковій групі 15–16 років у рамках міжнародного проекту ESPAD та серед молоді 17–25 років у рамках Харківського регіонального проекту «Молодь та наркотики».

Останні результати показують, що близько чверті молодих харків’ян пробували наркотики хоча б раз у житті, а протягом 2019 року вживали наркотики 12 % опитаних, кожен п’ятий зустрічався з продавцем наркотиків; близько 90 % харківської молоді вживали алкоголь протягом життя, кожен п’ятий вживає алкоголь регулярно; дві третини опитаних пробували палити тютюн, кожен п’ятий палить тютюн регулярно.

Протягом останніх років споживання наркотичних речовин серед молоді залишається стабільним. За даними 2019 року 24,1 % молоді має досвід вживання наркотиків протягом життя. Відсоток регулярних споживачів наркотиків серед молоді досягає 3 % і має тенденцію до збільшення. Відмічається зростання популярності синтетичних (дизайнерських) наркотиків та зростає кількість постійних споживачів конопель.

Особливо було наголошено на внеску науковців ХНУВС у боротьбу з незаконним обігом наркотиків та міжнародне співробітництво у цій сфері. Звернуто увагу на опубліковану ХНУВС у Нідерландах спільно з видавництвом Eleven International Publishing колективну монографію «Конструювання та організація злочинності в Європі» (Constructing and organising crime in Europe), в якій, серед іншого, розглядається нідерландський досвід боротьби з організованою торгівлею наркотиками та передові наукові методи аналізу соціальних мереж наркозлочинців.

Посилання на відео-трансляцію: https://youtu.be/l2hDm7K05Lc