24-25 лютого на базі Центру культури та мистецтв МВС України відбувся дводенний тренінг з планування діяльності та відпрацювання навичок радників з гендерних питань закладів вищої освіти та навчальних центрів органів, необхідних для ефективного та всебічного втілення політики забезпечення рівних прав та можливостей в освітніх закладах. У заході також взяла участь помічниця ректора Харківського національного університету з гендерних питань Оксана Цукан.

Захід проводила команда експертів з гендерних питань структури ООН Жінки – Наталя Орловська, Катерина Гай, Михайло Корюкалов та радниця міністра внутрішніх справ з гендерних питань Вікторія Арнаутова.

Тренінг складався з модулів, які охоплювали питання гендерної проблематики, інструментів впровадження гендерного підходу, законодавчо-нормативне врегулювання гендерної рівності, комунікації як складової процесу гендерного інтегрування. Учасники проаналізували та представили бачення питання гендерного виміру сучасної освіти та формування гендерної компетентності. Проаналізували виклики, які є в сьогоднішньому освітньому середовищі як на структурно-організаційному, так і на змістовно-процесуальному рівнях.

Учасники також обговорили питання запобігання та реагування на випадки сексуальних домагань, гендерно орієнтованого бюджетування, термінологічне закріплення «гендерно зумовленого насильства» в законодавстві та його відмежування від терміну «насильство за ознакою статі».

Попереду розробка супровідної нормативної документації, зокрема Типового положення про радника з гендерних питань у навчальних закладах, яке інституціоналізує діяльність фахівців у сфері рівності. А також, планується серія тренінгових заходів для підвищення кваліфікації гендерних радників керівників навчальних закладів з метою  координації їх роботи, систематизації знань та вирівнювання рівня обізнаності з гендерної політики, бо саме вони впроваджують гендерний підхід у закладах системи МВС та готують керівників в частині прийняття гендерно-чутливих рішень.

За матеріалами МВС України