Начальник науково-дослідної лабораторії з проблем організації навчального процесу заочного та дистанційного навчання навчально-наукового інституту заочного та дистанційного навчання Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник міліції Олексій Сердюк з 28 травня по 4 вересня 2015 року проходив стажування в  Мічиганському університеті, м. Енн-Арбор, штат Мічиган, Сполучені Штати Америки у рамках міжнародної програми розвитку наукового співробітництва фонду Фогерті (Міжнародний центр Фогерті – Fogarty International Center (FIC) of the National Institutes of Health, USA. Це фонд, що підтримує дослідження, стажування та спільні з ученими США програми).

Програма стажування включала низку консультативних зустрічей з провідними фахівцями в галузі дослідження хімічної залежності та протидії незаконному обігу наркотиків, а також стажування в Інституті Соціальних Досліджень Мічиганського  університету з методів вибіркових досліджень та аналізу даних і навчання професійній англійській мові у Мовному Центрі Мічигану. За результатами навчальних компонентів програми отримано три сертифікати.

У ході зустрічей з керівниками науково-дослідних установ досягнуто домовленість про подальше співробітництво в рамках програми з розвитку мережі наукових досліджень розповсюдження хімічної залежності та незаконного обігу наркотичних речовин в Україні та країнах Східної Європи та підтримку нових науково-дослідних ініціатив у майбутньому. З боку Центру Дослідження Залежностей Мічиганського університету надано підтримку вже існуючим дослідженням, що проводяться вченими Харківського національного університету внутрішніх справ. Забезпечено доступ до програмних інструментів для проведення масових опитувань через мережу Інтернет з використанням технологій веб-опитування (програма Qualtrics, ліцензія для малої дослідницької групи коштує 2500 євро на рік). Досягнуто домовленість про фінансову підтримку подальших досліджень залежної поведінки молоді у рамках проекту «Молодь та наркотики» що реалізується соціологами Харківського національного університету внутрішніх справ з 1995 року.

За результатами зустрічей з керівництвом Національного Інституту Алкогольної Залежності та Алкоголізму, Національного Інституту Наркотичної Залежності та Міжнародного Центру Фогерті досягнуто домовленість про підтримку досліджень наркотичної та алкогольної залежності в Україні та їх зв’язку зі злочинністю. Досягнуто домовленість про співробітництво з провідними американськими вченими у цій галузі. Також досягнуто домовленість про підтримку наукового стажування українських фахівців за програмами Національного Інституту Здоров’я та Національного Інституту Юстиції.

Особливу увагу та зацікавлення у американських колег викликали наступні напрямки наукового співробітництва:

1.      Удосконалення моніторингових механізмів та технологій профілактики підліткового та дитячого наркотизму;

2.      Дослідження зв’язків споживання алкоголю та наркотиків і злочинності, впровадження люнгітюдних методів у дослідницьку практику, особливо з використанням технологій веб-опитування (з огляду на те, що ці технології дешеві та зручні);

3.      Запровадження системи моніторингу якості навчання та професійної кар’єри працівників органів внутрішніх справ з використанням технологій веб-опитування (подібна система «Моніторинг майбутнього» запроваджена Інститутом Соціальних Досліджень Мічиганського університету);

4.      Підготовка спільних з університетами США дистанційних курсів з дослідницької методології для фахівців у галузі соціально спрямованої діяльності, не тільки в галузі протидії розповсюдженню споживання наркотиків та алкоголю, а й правоохоронній діяльності та усіх напрямках попередження соціально негативних явищ.

Запрошення до участі у цій програмі стало результатом тривалого співробітництва Харківського національного університету внутрішніх справ з Мічиганським університетом, яке триває з 2008 року. За цей період Олексій Сердюк  взяв активну участь у п’яти міжнародних науково-практичних семінарах, на яких виступав із доповідями про результати наукової діяльності університету (у 2008 році у м. Алушта; у 2010 році у м. Братислава, Словаччина; у 2011 році у м. Варшава, Польща; у 2012 році у м. Київ; у 2013 році у м. Одеса). У ході співробітництва з Мічиганським університетом за підтримки програми Фогерті підготовлено колективну монографію з наукових досліджень залежності, опубліковано шість наукових статей, зроблено сім доповідей на міжнародних конференціях, у т.ч. у США.

Результати співробітництва впроваджені в практичну та наукову діяльність – за участю ГУМВС України в Харківській області (2011р.) та Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (2011р., 2014 р.) проведено два моніторингових дослідження розповсюдження споживання наркотичних речовин серед молоді м. Харкова, результати яких використовуються у навчальному процесі.

 

Олексій Сердюк –

начальник науково-дослідної лабораторії

з проблем організації навчального процесу

заочного та дистанційного навчання ХНУВС,

підполковник міліції