У рамках проекту «Безпечний туристичний сезон» представники органів внутрішніх справ України були запрошені до Хорватії для сумісного патрулювання зон відпочинку. Участь у проекті також беруть і представники поліції інших європейських країн, громадяни яких для літнього відпочинку обирають Хорватію. Насолодитися красою Балканських гір та Адріатикою приїжджають туристи переважно з Італії, Словенії, Польщі, Німеччини, а також і з України.

Головні критерії відбору працівників ОВС України для охорони громадського порядку в курортний сезон – це вільне володіння англійською мовою та міжнародний досвід роботи. Основною метою присутності українських правоохоронців на узбережжі Хорватії є тісна взаємодія з місцевою поліцією у наданні допомоги при виникненні питань щодо безпеки відпочиваючих з України. Угода діє влітку, протягом туристичного сезону. До складу української групи входило два працівники органів внутрішніх справ.

Моя служба на хорватському узбережжі проходила у серпні в невеликому курортному місті Новальї. Приймаюча сторона гостинно зустріла нас, надала житло та забезпечила харчуванням. Кожного дня разом із поліцейськими інших країн ми починали службу з 8-ї години ранку. Робоча зміна проходила як в офісі (допомога туристам в разі їх звернення до поліції), так і в сумісних піших або автомобільних патрулюваннях. Доводилося виходити й у морське патрулювання, адже берегова смуга зони відповідальності поліції Новальї патрулюється катерами.

За час мого перебування в Новальї жодного інциденту за участю українців не трапилося. Проте нашим іноземним колегам з Італії та Словенії довелося багато попрацювати у вирішенні проблем їхніх співвітчизників. Під посиленою увагою місцевої поліції знаходиться зона нічних дискотек, які розташовані за містом. Це такий собі «Казантип по-хорватськи» під назвою Зирче, де відбувається багато крадіжок і трапляються випадки незаконного обігу наркотиків.

Серед приємних моментів служби можна відмітити зустрічі на вулицях міста зі співвітчизниками. Цього року дуже мало українців відпочивали в Хорватії. Наше спілкування з ними відбувалося в основному біля виїзних поліцейських консультативних стендів у рамках роботи з населенням під назвою «Запобігти та порадити». Українці охоче підходили до стендів, коли бачили знайому міліцейську форму. Приємно спілкуватися зі своїми співвітчизниками за тисячі кілометрів від України. Більшість з них працюють у Хорватії або тривалий час в ній проживають.

Територія хорватського узбережжя в основному кам’яниста. За Балканським хребтом, ближче до столиці, місцева природа багата на ліси та зелені луки. Координатори проекту з числа регіональної керівної ланки поліції влаштовували для нас екскурсії до Національного парку міста Плітвиці, де можна було помилуватися красою водоспадів, чистих озер та унікальної рослинності. Також нам пощастило побувати у місцях Національного заповідника міста Крка і побачити першу в світі гідроелектростанцію, яку спроектував великий вчений-фізик ХХ століття Ніколо Тесла.

Під час екскурсій ми разом із хорватськими колегами проводили зустрічі з відпочиваючими щодо профілактики правопорушень біля консультаційних виїзних пунктів. Я був приємно вражений тим, що місцева поліція приділяє багато уваги роботі з населенням. Було помітно, що з громадою налагоджені добрі стосунки і у жителів немає упередженого ставлення до правоохоронців. На мою думку, цей досвід стане в нагоді й у нас, в Україні. Також хотілося б відзначити, що іноземні колеги були дуже задоволені нашою роботою в Хорватії. А ми, зі свого боку, отримали унікальний досвід і гідно представили Україну перед колегами не тільки з Хорватії, але й з Італії, Словенії, Польщі та інших країн.

Василь Корнієнко,

старший викладач кафедри криміналістики,

судової медицини та психіатрії факультету

підготовки фахівців для підрозділів слідства ХНУВС,

підполковник міліції