Серед найбільш актуальних сьогодні запитань до психолога це – «Як зберігати високу самоефективність на дистанційному навчанні?». З метою виявлення актуального стану серед перемінного складу Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ психологом відділення кадрового забезпечення філії було організоване оnline-опитування, що проводилося шляхом добровільного анонімного анкетування у період з 23 по 26 квітня 2020 р. Роботою було охоплено 126 осіб, з яких 56,3% – студенти, 43,7% – курсанти. Найбільш активними виявилися першокурсники (74,6%).

Результати свідчать про достатню активність і бадьорість духу респондентів. 48,4% студентів і курсантів підтримують фізичну форму регулярно, а 46,8% – роблять це іноді. У переважної більшості учасників анкетування (55,6%) «життя змінилось, але не дуже». Найбільший вплив карантин має на активність і настрій, найменший – на самопочуття. Ці результати, на нашу думку, є важливими передумовами для ефективного дистанційного навчання серед курсантів і студентів.

Для підвищення самоефективності рекомендуємо:

  1. Дотримуйтесь не ідеального, а реального режиму дня, який вам підходить.
  2. Плануйте час для занять, якщо важко себе організувати, одягніться так, як ви ходите на навчання.
  3. Займайтеся фізкультурою.
  4. Виокремлюйте час для справ, які приносять вам задоволення.
  5. Винагороджуйте себе за досягнені цілі.
  6. Спілкуйтеся з друзями. Якщо вам хочеться пожалітися на життя, зробіть це, але за попередньою домовленістю із співрозмовником.
  7. Якщо виникли труднощі, і ви відчуваєте, що не можете подолати їх самостійно, зверніться за професійною допомогою до психолога.

Сумська філія ХНУВС