Консультативна місія Європейського Союзу в Україні започаткувала вебінари «EU experience on tackling criminal activities during COVID-19» (Досвід Європейських країн у протидії злочинній діяльності пов’язаній із COVID-19). До першої онлайн-зустрічі на тему «Розслідування онлайн-шахрайств, пов’язаних із COVID-19» приєдналися близько 80 учасників, у тому числі й представники Харківського національного університету внутрішніх справ: декан факультету № 4 (кіберполіції) В’ячеслав Марков, завідувач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки факультету № 4 Юрій Гнусов, старший викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки Олексій Рвачов, доцент кафедри криміналістики та судової експертології факультету № 1 Тетяна Матюшкова, доцент кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Ксенія Юртаєва, доцент кафедри адміністративного права і процесу факультету № 1 Михало Завальний.
Під час заходу з вітальним словом та презентацією доповідачів виступив Голова групи кримінальних розслідувань Zbynek Vanicek, який розповів про структуру правоохоронних органів Європейського Союзу та наголосив на необхідності взаємодії правоохоронних органів у боротьбі зі злочинами, що вчинюються з використанням ЕОМ, комп’ютерних мереж, Інтернету.
Виступ представника спеціального підрозділу з протидії кіберзлочинності Департаменту протидії організованої злочинності МВС Болгарії Mihail Dragodanov був присвячений аналізу деяких найбільш розповсюджених у цій країні кіберзлочинів, обумовлених COVID-19. Зокрема, розповсюдженню через Інтернет неправдивих новин щодо поширення коронавірусу, фейкових нормативно-правових актів, підроблених медичних препаратів, нібито здатних вилікувати від COVID-19, підроблених тестів для його діагностування. Цікавою стала інформація про виявлення фактів продажу через Інтернет лікарських засобів, не дозволених до обігу в Болгарії, поширення шахрайських оголошень у Фейсбуці про збір коштів на боротьбу з COVID-19. Mihail Dragodanov відзначив, що не всі виявлені в Болгарії правопорушення відповідно до національного законодавства є злочинами. З цієї причини з профілактичною метою на вимогу поліції деякі поширювані через маркетплейси оголошення (наприклад, про продаж тестів на коронавірус), просто помічалися як фейкові.
Старший радник з питань кіберзлочинності KMЄC з Болгарії Kiril Milev додав, що внаслідок запровадження карантинних заходів значна кількість громадян почала працювати дистанційно, більш активно використовуючи комп’ютерні засоби та інформаційні технології. У свою чергу це призвело до збільшення кількості кібершахрайств, поширення шкідливого програмного забезпечення через недостатньо захищені сервіси для онлайн-зустрічей, мобільні телефони, смартфони тощо.
Радник з кримінальних розслідувань Польщі Lis Wojciech також відзначив збільшення кількості шахрайств, обумовлених COVID-19, а також шахрайств у сфері інвестування у криптовалюти, попит на яку зростав через коронавірус.
Учасники вебінару мали змогу ставити доповідачам запитання та отримувати на них відповіді. Олексій Рвачов під час вебінару поділився із закордонними колегами національним досвідом взаємодії українських правоохоронців з банківськими установами та власниками маркетплейсів під час розслідування кібершахрайств, у тому числі, обумовлених COVID-19.

ВЗГ ХНУВС