Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Сердюк в ефірі ток-шоу «Про головне» на Українському радіо Харків розповів про попередні результати дослідження «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів», їх імплементацію в роботу правоохоронних органів Харківщини та проблемно-орієнтований підхід до поліцейської діяльності. Було розглянуто питання оцінювання роботи поліції на основі внутрішніх та зовнішніх показників – відомчої статистики та опитувань громадської думки. Олексій Сердюк прокоментував включення правозахисника Юрія Чумака стосовно використання кількісних показників в роботі поліції і надав роз'яснення, що з минулого року оцінювання роботи поліції відбувається на основі трьох груп індикаторів: статистичної звітності, довіри до поліції (зовнішнього опитування громадської думки) та внутрішнього опитування самих працівників поліції. Саме такий підхід дозволяє порівняти кілька незалежних груп даних й уникнути маніпуляцій.
Свій коментар стосовно цієї проблеми надав і заступник начальника ГУНП в Харківській області Сергій Чиж. Саме на Харківщині завдяки тісному співробітництву науковців з керівництвом поліції області впроваджено оцінку громадської думки про роботу поліції на регулярній основі, і зроблено це задовго до імплементації такого підходу на національному рівні.
Дослідження «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів» проводиться з 2013 року Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно з Головним управлінням Національної поліції в Харківській області за підтримки Соціологічної асоціації України, Консультативної місії Європейського Союзу та Харківської обласної державної адміністрації в рамках регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області. Також було розглянуто тему реагування поліції на порушення карантину. Очільник поліції Харківщини Валерій Сокуренко зазначив, що поліцейські зосереджені в цьому напрямі, насамперед, на роз’ясненні а не на покаранні, що співпадає зі світовими стандартами, які вироблені поліцією різних країн в результаті боротьби з пандемією коронавірусної інфекції.
Слухачам Українського радіо Харків було запропоновано також взяти участь у черговому етапі Інтернет-опитування за посиланням: http://survey.univd.edu.ua/index.php/448549

ВЗГ ХНУВС