18 травня відзначається Міжнародний день музеїв. Уперше його відзначили в 1977 році. З тих пір він став професійним святом працівників музеїв усього світу, а також днем проведення різних музейних заходів. Цього року вони проходять під гаслом «Музеї за рівність: різноманіття та інклюзія».

Перші кроки зі створення музею Харківського національного університету внутрішніх справ були зроблені одночасно із заснуванням вишу. На сьогоднішній день експозиція музею розташована у двох залах та має окремі виставки, які представляють сотні цікавих експонатів і реконструкцій. Переважна більшість матеріалів зібрана зусиллями провідних викладачів та представників особового складу університету, золотим фондом якого є його ветерани.

Музей відіграє важливу роль у збереженні історії та традицій Харківського національного університету внутрішніх справ. Ректор університету (1992–2003, 2010–2012 рр.), академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, генерал-полковник міліції Олександр Маркович Бандурка колись зазначив: «Не можна будувати майбутнє університету, не знаючи його історію».

ВЗГ ХНУВС