Постать Тараса Шевченка завжди привертала увагу народних митців і художників. Майже за 170 років було створено величезний масив творів, у яких образ Поета був канонізований, сакралізований, міфологізований, опоетизований в різноманітних портретах і тематичних картинах.
Надзвичайно приємно, що і в нашій Шевченківській експозиції представлено портрети Кобзаря, виконані майже в усіх відомих сьогодні техніках, стилістиці, жанрах. Ми пишаємось кожним подарунком і безмежно вдячні кожному, хто взяв участь у пошуковій роботі.
І сьогодні у нас знову маленьке свято – від друзів факультету № 2 із Житомирщини ми отримали новий експонат – портрет Шевченка, виконаний із бурштину. Цей дарунок начальника стройового відділення Державної установи «Житомирський навчальний центр підготовки поліцейських», майора поліції Сергія Юрійовича Лебедя не лише посів гідне місце на настінному панно, а додав нотку вишуканості та оригінальності до інтер'єру Шевченківської експозиції.
Відомо, що бурштин не лише є чудовим матеріалом для створення неймовірно красивих картин, а й має цілющі властивості, позитивно впливаючи на навколишні предмети і навіть на здоров'я людей. Сподіваємось на це і щиро дякуємо за подарунок! Адже університетська мистецька Шевченкіана – яскраве свідчення глибокої й незгасної любові українців з усіх куточків нашої країни до Тараса Шевченка.

Кафедра українознавства