В університеті відбулися урочисті заходи з нагоди випуску курсантів та посвячення їх у захисники правопорядку. Слід зазначити, що цього року, у зв’язку з пандемією, спричиненою коронавірусом COVID-19, урочистості пройшли в обмеженому режимі, з дотриманням усіх карантинних вимог, без присутності батьків, близьких та друзів. 453 випускники, за загальноприйнятим європейським стандартом, розташувалися на стільцях на університетському стадіоні «Динамо-Арена».

Розпочався захід внесенням Прапора університету прапороносною групою, підняттям Державного Прапора України та виконанням Державного Гімну України. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять правоохоронців, які загинули під час несення служби.

Серед випускників цього року багато юнаків і дівчат, за плечима яких вагомі здобутки. Вони –  переможці міжнародних та всеукраїнських конкурсів та олімпіад, стипендіати Кабінету Міністрів України, різних міжнародних програм, переможці та призери змагань з багатьох видів спорту України, Європи та світу, деяким присвоєно звання кандидата у майстри спорту. Під час навчання курсанти брали активну участь у громадському житті, були авторами соціально-важливих проєктів та впроваджували їх в життя.

Першими документи про вищу освіту отримали відмінники навчання, серед яких 7 юнаків та 13 дівчат. Дипломи з відзнакою вручили ректор університету Дмитро Швець та Голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер. Після вручення дипломів відбулося посвячення випускників ректором вишу у захисники правопорядку.

Знаменно, що випуск відбувся 4 липня, коли Національна поліція України відзначає п’яту річницю свого створення. Тому юнаків і дівчат вітали не лише з отриманням дипломів, але й і з професійним святом.

Голова ХОДА Олексій Кучер у своєму виступі зазначив, що теоретичні знання та практичні навички, здобуті за час навчання в університеті, стануть твердою основою для молодих поліцейських у подальшому професійному та кар’єрному зростанні. Також Олексій Кучер подякував за великий внесок, який зробили випускники, будучи курсантами університету, в справу охорони публічного порядку та безпеки, збереження стабільності на Харківщині в непростих умовах боротьби з пандемією коронавірусу. «Ціную проведену вами і вашими наставниками соціальну роботу і дякую за активну громадську позицію, сумління, працелюбність, за те, що, виконуючи будь-яку довірену вам справу, суворо дотримуєтесь дисципліни та етики працівника поліції, а головне, що є небайдужими громадянами та відданими патріотами України», – наголосив голова ХОДА.

Від імені усього депутатського складу Харківської обласної ради  привітав юнаків і дівчат з отриманням дипломів та річницею Національної поліції голова обласної ради Сергій Чернов: «Я хочу подякувати вам всім за те, що в ці непрості часи ви свідомо пішли навчатися поліцейській професії до одного з найкращих у нашій державі вишу – Харківського національного університету внутрішніх справ. Це доводить ваш патріотизм і вашу активну громадянську позицію. Сьогодні бути поліцейським означає не лише захист прав, дотримання законності та порядку, це і правова, і соціальна допомога населенню. Успіхів вам на цьому шляху! Нехай вам щастить!».

Привітав випускників зі святом колишній проректор університету, а зараз – народний депутат України Олександр Бакумов. Він передав настанови та побажання від імені голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова: «Тепер і від вас залежить втілення в життя позитивних напрацювань та здобутків нашої держави, ви маєте кардинально змінити думку населення про поліцію, щоб кожен громадянин України бачив у поліцейському перш за все захисника його прав та свобод». Олександр Сергійович побажав випускникам завжди пам’ятати своїх вчителів, наставників, які ділилися знаннями, виховували протягом усіх років навчання, а також примножувати славу рідного вишу. «Ми впевнені у вас. З честю виконуйте свої обов’язки!», – зазначив народний депутат.

Вітання від Колегії Міністерства внутрішніх справ України передав начальник ГУНП в Харківській області, ректор 2015–2019 рр. університету, генерал-поліції третього рангу Валерій Сокуренко. «Народ України дав вам великий кредит своєї довіри. Необхідно зробити все можливе, щоб цю довіру виправдати! Міністерство внутрішніх справ активно втілює нові принципи державного сервісу у сфері правоохоронної діяльності. І саме від вас залежить втілення в життя позитивних напрацювань та здобутків. Саме ви маєте кардинально змінити думку населення про наше відомство, щоб кожен громадянин України бачив у поліцейському захисника і помічника».

Валерій Васильович зазначив, що для нього цей випуск особливий. Чотири роки тому він, перебуваючи на посаді ректора університету, підписував наказ про зарахування на навчання цих юнаків і дівчат, а сьогодні присутній на врученні їм дипломів. «Реформування правоохоронних органів України триває. Проте, завжди пам’ятайте, що є Україна, є позитивні зрушення на краще, але головна реформа – це ви! Саме ваша неупередженість, молодеча завзятість, незаангажованість і професіоналізм є запорукою змін на краще. Служіть так, щоб вас поважали люди і оберігав Господь Бог!».

Від імені голови Наглядової ради університету, члена Центральної виборчої комісії Ірини Єфремової привітав із Днем Національної поліції України, випуском та посвяченням у захисники правопорядку радник-консультант голови Наглядової ради університету Микола Пахнін: «За ці роки зроблено дуже багато. Пишаюся тим, що Харківському національному університету внутрішніх справ випала честь брати активну участь у процесі реформування правоохоронних органів, виховуючи поліцейських, які готові своєю щоденною службою, мужністю, порядністю та професіоналізмом зламати стереотипи, здобути повагу та довіру українського народу». 

За науку та виховання від імені випускників керівництву Міністерства внутрішніх справ України, університету, викладачам, курсовим офіцерам подякував Ігор Сапейко, а також запропонував покласти квіти до пам’ятника правоохоронцям, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Ректор вишу Дмитро Швець передав привітання випускникам від директора Департаменту персоналу МВС України Геннадія Доскевича. «Народ України дав вам великий кредит своєї довіри. Необхідно зробити все можливе, щоб цю довіру виправдати! Сумлінно виконуйте свої обов’язки, ті складні завдання, які поставить перед вами поліцейська служба, – йдеться у привітанні. –  Пишаємося вашим життєвим вибором! Нам потрібні чесні, мотивовані та відкриті для громади поліцейські. Переконані, що за будь-яких обставин ви залишитеся відданими Присязі, не зрадите правді, добру та честі».

З напутнім словом до юнаків і дівчат звернувся ректор вишу. «Ви закінчили університет, отримали професію і за кілька днів роз’їдетеся по всіх областях нашої держави. Ви будете нести службу в практичних підрозділах управлінь Національної поліції України. Упевнений, що рівень теоретичних знань і практичних навичок, здобутих вами під час навчання, допоможе упевнено почуватися в обраній професії, підвищувати свій професіоналізм, набувати практичного досвіду».

Від імені колективу Харківського національного університету внутрішніх справ Дмитро Володимирович подякував Міністерству внутрішніх справ і особисто Міністру Арсену Авакову, усім, хто, не дивлячись на складний для країни час, допомагає розбудовувати університет.

Відбулося прощання випускників з Прапором університету. На девіз Національної поліції України «Служити і захищати!» вони тричі відповіли: «Клянемось!».

Завершилися урочистості музичним привітанням, яке підготували  учасники художньої самодіяльності університету.

ВЗГ ХНУВС