Доцентка кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування Мар’яна Качинська та професор кафедри кримінального права і кримінології Юрій Орлов як модератори взяли участь у дискусійній платформі «Проблемні аспекти практичного застосування положень законодавства про вчинення домашнього насильства». Захід, організований Міністерством внутрішніх справ України, відбувся у форматі вебінару, забезпечив можливість обмінятися досвідом правозастосовної діяльності, а також результатами наукових розробок у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Серед учасників вебінару – заступник Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, керівник Канадсько-українського Проєкту підтримки судової реформи Любомир Маркевич, представники Департаменту патрульної поліції, Департаменту превентивної діяльності, Головного слідчого управління Національної поліції, Офісу Генерального прокурора, а також судді Верховного суду, апеляційних судів.

У процесі жвавої дискусії вдалося виявити, описати та запропонувати рекомендації щодо вирішення наявних проблем у сфері адміністративно-правової та кримінально-правової протидії і запобігання домашньому насильству. Серед іншого було обговорено питання кваліфікації злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України, відмежування його складу від адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 КУпАП, а також розмежування із суміжними складами злочинів, проблеми кваліфікації сукупності, вирішення конкуренції правових норм. Наголошено на важливій ролі практики Європейського суду з прав людини для вирішенні складних проблем правового захисту від домашнього насильства.

ВЗГ ХНУВС