У рамках Всеукраїнського міжвідомчого міжгалузевого науково-практичного онлайн-семінару «Емпіричне правознавство: запрошення до дискусії» відбувся старт серії обговорень низки питань, що стосуються ролі емпіричних досліджень в галузі права та правоохоронної діяльності, сучасного стану, методології, методів та проблем практичної імплементації результатів емпірико-правових досліджень. Вебінар, що відбувся 9 липня поточного року, перший із запланованої серії заходів. Наступна наукова подія на цю тематику відбудеться цього року восени.

Захід було організовано та проведено НДІ вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України, Харківським національним університетом внутрішніх справ, Одеським державним університетом внутрішніх справ, ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права», Кримінологічною асоціацією України, НДІ публічної політики і соціальних наук. Науковий онлайн-простір об’єднав понад 70 учасників із майже 10 провідних установ і організацій України. Модераторами заходу виступили: кандидат соціологічних наук, доцент Олексій Сердюк та кандидат юридичних наук, доцент Артем Голубов.

Спікери заходу – доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Владислава Батиргареєва, доктор юридичних наук, професор Олексій Литвинов та доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов розглянули історію становлення емпіричного правознавства, проблеми сучасної кримінології, філософських питань, що виникають у процесі осмислення цього словосполучення, а також значення емпіричних досліджень у правовій науці. Практичні аспекти та безпосередньо використання отриманих даних у правозастосовній діяльності розкрили доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Ірина Яковець та кандидат соціологічних наук, доцент Олексій Сердюк.

Зокрема, Олексій Сердюк розповів про міжвідомчі та міжгалузеві науково-дослідні проекти Харківського національного університету внутрішніх справ «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів», «Корупція у повсякденному житті харків'ян», «Молодь та наркотики», «Українське лонгітюдне дослідження» та спільні експерименти з КМЄС із визначення проблемних питань використання планшетних пристроїв та удосконалення документального оформлення доставлення особи до правоохоронного органу. Окрему увагу було приділено таким сучасним науковим підходам, як «Data Driven …» (оснований на даних) та «Evidence Based …» (оснований на доказах, доказовий).

Зі своїм баченням визначення «емпіричне правознавство» виступив доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України В’ячеслав Борисов, наголосивши на тому, що емпіричне правознавство не є окремою галуззю науки і, на його думку, більш коректною назвою є «емпірико-правові дослідження», які виступають видом пізнання, що трансформує та доповнює теоретичні уявлення про досліджувані явища.

Захід зареєстровано в УкрІНТЕІ, учасники отримали сертифікати.

Трансляцію вебінару з розбивкою за окремими виступами можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/BX4kxyTM2D4

ВЗГ ХНУВС