Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час координаційної наради керівників правоохоронних органів щодо стану протидії кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки та порядку, а також вчиненим з використанням зброї, бойових припасів або вибухових речовин в Офісі Генерального прокурора.
«Питання забезпечення порядку на вулицях наших міст є наріжним каменем діяльності правоохоронних органів, і, передусім, Національної поліції. Публічна безпека в громадських місцях залежить від ефективності забезпечення правопорядку під час проведення масових заходів. Безпека є поза політичними спектрами і маніпуляціями. Це головне завдання МВС. Лише упродовж І півріччя цього року в державі пройшло майже 90 тис. масових заходів. І лише 3 акції кваліфіковані як злочини проти громадської безпеки», – сказав Арсен Аваков.
Очільник МВС підкреслив, що важливим інструментом протидії вуличній злочинності є впровадження та широке використання Національною поліцією систем відеонагляду.
«Сьогодні практично у всіх регіонах вже діють комплексні системи відеонагляду та відеоаналітики «Безпечне місто», інформація з яких активно використовується поліцією. Дані системи дозволяють прискорити розкриття правопорушень та виконують значну превентивну функцію забезпечення публічної безпеки та порядку», – сказав Арсен Аваков.
За словами міністра,  поліція вже користується інформацію з понад 27 тис. відеокамер. Дві третини цих відеокамер передають зображення до ситуаційних центрів ГУНП. Частина з них наділена функціональними можливостями розпізнавання номерів транспортних засобів. Побудовано комплексну систему оперативного реагування та взаємодії між територіальними органами. Розроблено та запроваджено алгоритм першочергових дій поліцейських, при реагуванні на події з високим ступенем загрози.
«Завдяки цим крокам вдалося забезпечити розкриття більшості пограбувань та розбійних нападів «по гарячих слідах». При цьому, середній час витрачений нарядами поліції для прибуття на місце події після отримання повідомлення зі служби «102» становить не більше 13 хвилин», – підкреслив Арсен Аваков.
За його словами, негативним фактором, який впливає на стан громадського порядку та безпеки є неправдиві повідомлення про замінування.
«Проте, завдяки профілактичним заходам, кількість таких злочинів у порівнянні з минулим роком зменшилась у двічі – з 775 до 379. При цьому розкрито кожен 4 злочин», – додав Арсен Аваков.
Також очільник МВС нагадав, що вчора Урядом підтримано законопроєкт МВС щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.
«Іншим фактором, який негативно впливає на стан захищеності наших громадян – є вчинення злочинів із використанням зброї, головним чинником якої є її незаконний обіг. За офіційними даними упродовж 2013-2016 років було викрадено та втрачено понад 78 тисяч одиниць різної зброї. Практично вся вона знаходиться у незаконному обігу. Так, у І півріччі 2020 року задокументовано 3,4 тис. кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю. Більше двом тисячам осіб повідомлено про підозру. Із незаконного обігу вилучено 616 одиниць нарізної вогнепальної зброї, 1,8 тис. гранат та 101 гранатомет», – сказав Арсен Аваков.
За словами очільника МВС, з початку року із застосуванням вогнепальної зброї вчинено 193 злочини. Три чверті з них вже розкрито. Завершено розслідування у 257 кримінальних провадженнях. Із 32 умисних убивств та замахів, учинених із використанням вогнепальної зброї та вибухових речовин, поліцією розкрито 27.
«Сподіваюсь, що результатами сьогоднішньої наради будуть напрацьовані конструктивні пропозиції та шляхи вирішення проблем в забезпеченні громадського порядку та безпеки, а також покращання криміногенної обстановки в державі в цілому», – наголосив Арсен Аваков.
В свою чергу, голова Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що цього року Національна поліція виконує свої функції в умовах підвищеного навантаження.
«Вже п’ятий місяць поспіль працівники поліції вживають всіх необхідних заходів для недопущення поширення коронавірусної інфекції – несуть службу на карантинних постах, забезпечують охорону медичних закладів та закладів обсервації, контролюють дотримання громадянами карантинних обмежень. Поліція не залишилась осторонь та надавала активну допомогу громадянам та місцевим органам влади під час ліквідації надзвичайних ситуацій – наслідків повеней та масштабних пожеж», – сказав Ігор Клименко.
Голова Нацполіції також наголосив, що правоохоронцям вдалося не допустили загострення криміногенної ситуації: «Вжиті превентивні заходи навпаки сприяли її стабілізації. Загальна кількість вчинених злочинів у порівнянні з минулим роком зменшилась на 18%, у тому числі таких особливо тяжких їх видів як: умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, включно з тими, що спричинили смерть потерпілого, а також розбійні напади – на третину», – сказав Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України