В університетській бібліотеці відбулася історична відеоподорож «Імена та символи козацтва» з нагоди двох державних свят України: Дня козацтва та Дня захисника України. Повага до історії держави, окремих її сторінок, традицій є складовою частиною виховання університетської молоді. Юнакам і дівчатам було цікаво дізнатися, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці.

З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва та усіх українських збройних формувань. На свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана. У 2014 році Указом Президента України 14 жовтня визначено як державне свято – «День захисника України».

Першокурсники університету прослухали лекцію про період Козацької доби, яка є яскравою історичною сторінкою у становленні і розвитку культури, національної системи освіти і виховання в Україні. Через відеофрагменти, розповіді та коментарі фахівців університетської та Харківської обласної бібліотек юнаки і дівчата дізналися, що українське козацтво насправді було не тільки військовим, а й соціальним, політичним, державним, культурно-історичним явищем. Сила, велич і могутність козацтва були настільки впливовими, що кожен українець прагнув стати козаком.

Присутні мали змогу також ознайомитись із розгорнутою книжково-ілюстрованою експозицією «Історичний феномен українського козацтва». 

 

ВЗГ ХНУВС