До професійного свята Дня юриста у музеї Харківського національного університету внутрішніх справ проходять музейні лекції для курсантів і студентів, які навчаються за спеціалізацією «Право». Історичні нариси присвячені тим, хто закладав основи і традиції сучасної юридичної слави Харкова і став справжніми зірками юридичного небосхилу Харкова кінця ХІХ – початку ХХ ст.: Всеволод Данєвський, Леонід Владимиров, Микола Куплеваський, Леонід Таубер, Олександр Маклецов, Микола Каринський. Під час лекцій демонструються рідкісні видання окремих праць, документи, портрети цих визначних особистостей та багато іншого.

Особливу увагу приділено такій відомій персоналії, як Олександр Кисельов, за ініціативи якого у Харкові у 1910 році, вперше в Російській імперії, було розпочато викладання криміналістики. Згадуються і такі непересічні, відомі юристи, як Сергій Зарудний, Дмитро Каченовський, Анатолій Коні, Август Левенстім, окремі сторінки життєвого шляху та професійного становлення яких також пов’язані з Харковом,. Кожен з них заслуговує на окрему розповідь, надзвичайно цікаву й пізнавальну для сучасних курсантів і студентів.

Яскраві сторінки біографій, значні досягнення та громадські ініціативи цих історичних постатей в галузі юриспруденції надають молоді приклад для наслідування, розширюють уявлення про роль і місце юридичної науки і юристів у житті суспільства.

ВЗГ ХНУВС