Старша викладачка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6, кандидатка філологічних наук Наталія Кобилко взяла участь у всеукраїнській науковій конференції «Література й історія», організатором якої став Запорізький національний університет. Учасники заходу спілкувалися у віртуальному просторі – на сторінці конференції. Широка географія дослідників підтвердила важливість теми. Свої наукові розвідки представили магістранти, аспіранти, кандидати й доктори філологічних, педагогічних та історичних наук. Працювало дев’ять секцій – від козацького фольклору до інтерпретації козацтва у світовій літературі. Обговорення доповідей відбувалося на сторінках учасників.

Наталія Кобилко представила до розгляду доповідь «Образ Козака Мамая: від фольклору до сучасної української літератури». Авторка дослідила образ народного героя в химерному романі Олександра Ільченка «Козацькому роду нема переводу, або Козак Мамай і Чужа Молодиця» та в «антидетективі» Братів Капранових «Справа Сивого» й дійшла висновку, що запорожець Мамай в українській свідомості є символом мужності, звитяги, вірності рідній землі та готовності її захищати, навіть ціною власного життя.

За матеріалами конференції видано програму та збірник тез доповідей, а з науковими розвідками можна ознайомитися на сайті заходу.

ВЗГ ХНУВС