На Полтавщині, в Опішні, відбулися ІІ культурно-мистецьке ЕТНОдійство «Світи, Боже, з Раю, нашому Короваю» та Перший Покровський Ярмарок-виставка гончарських виробів опішнянських гончарів і гончарок. Ці заходи були присвячені святу Покрови Пресвятої Богородиці, Дню українського козацтва та Дню захисника України.

Кураторка Етнодійства та Ярмарка-виставки, директорка етнопросвітницького осередку ЕтноСадиби-музею «Лялина світлиця», етнологиня, докторка історичних наук Олена Щербань та голова циклової комісії філологічних дисциплін, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист Оксана Савченко розповіли гостям заходу про традиції  та звичаї святкування Свята Покрови Пресвятої Богородиці, відтворили весільний обряд Полтавщини ХІХ – початку ХХ століть. Коровайниці Ганна Халімон, Тетяна Вінцковська з Київщини та Світлана Прохорчук з Житомирщини провели майстер-класи з випікання весільних короваїв, шишок, медяників, житніх коників і безджріжжового тіста. Гості заходу ознайомилися з роботами опішнянських гончарів і гончарок, які презентували свої керамічні вироби та провели майстер-класи з виготовлення ужиткових речей і дитячих іграшок з глини.

Святковий настрій створював ЕтноФолк гурт «Криниченька», у репертуарі  якого прозвучали українські народні пісні весільного обряду. Гаслом заходу стали слова: «Досліджуйте, вивчайте, аналізуйте, розумійте, популяризуйте українську етнокультуру!».

КЛК ХНУВС