25 жовтня факультет № 6 відзначає свій 24-й День народження. Його історія сягає 1996 р., коли наказом Університету внутрішніх справ від 25.10.1996 р. № 747 був створений економіко-правовий факультет як адміністративний та навчально-науковий структурний підрозділ вишу, на який покладалося завдання підготовки фахівців на госпрозрахункових засадах. До складу факультету входили два відділення підготовки за спеціальністю «Правознавство» – денне та заочне. Навчально-методичний процес на факультеті забезпечувався викладачами загальноуніверситетських кафедр та провідними фахівцями інших закладів освіти Харкова.

11.03.1997 р. відповідно до наказу університету № 163 економіко-правовий факультет зазнав реорганізації – було змінено назву: факультет «Права та підприємництва» та додатково створені соціально-психологічне відділення та відділення підприємницької діяльності.

Відповідно до наказу УВС від 01.10.1998 № 672 відділення правознавства денної форми навчання факультету права та підприємництва було реорганізовано в факультет права та підприємництва, а відділення правознавства заочної форми навчання факультету права та підприємництва було реорганізовано в заочний факультет права та підприємництва сумісного Економіко-правового інституту (заснованого УВС та «Харківським державним політехнічним університетом»).

У грудні 1999 року факультет права та підприємництва та заочний факультет права та підприємництва увійшли до складу сумісного навчально-наукового комплексу УВС та ХДПУ «Харківський економіко-правовий університет». Факультет права та підприємництва очолював декан С. Ю. Романов а заочний факультет права та підприємництва – декан С. А. Загородній.

У березні 2006 року згідно з наказом МВС України від 3.03.2006 № 220 у складі Харківського національного університету внутрішніх справ був створений навчально-науковий інститут права, економіки та соціології ХНУВС. У червні 2006 року факультет права та підприємництва та заочний факультет права та підприємництва припинили свою діяльність як підрозділи сумісного навчально-наукового комплексу НУВС та НТУ «ХПІ» «Харківський економіко-правовий університет». У 2010 р. навчально-науковий інститут права, економіки та соціології був реорганізований у навчально-науковий інститут права та масових комунікацій. згодом перейменований в інститут права та масових комунікацій. У 2013 р. інститут було реорганізовано в факультет права та масових комунікацій. З 2012 р. директором інституту, а згодом деканом факультету був В. І. Московець. З кінця 2015 р. його змінив О.В. Синєгубов. З кінця 2019 р. деканом факультету є О. В. Брусакова.

Факультет є багатопрофільним структурним підрозділом ХНУВС. Професійну підготовку студентів на факультеті забезпечують 8 кафедр, де працюють близько 200 висококваліфікованих фахівців у галузях права, психології, соціології, комп'ютерних наук та економіки. Серед них 2 заслужених працівника освіти України, понад 30 докторів наук та понад 150 кандидатів наук. Навчальний процес на факультеті забезпечується науково-педагогічним складом та допоміжним персоналом з використанням новітніх досягнень в освітній сфері та сучасних інформаційних технологій. На факультеті організовано роботу органів студентського самоврядування, створено Студентську раду.

Результати наукової діяльності працівників факультету відображені в докторських та кандидатських дисертаціях, монографіях, підручниках, навчальних та навчально-методичних посібниках, збірниках наукових праць та інших виданнях. Лише у 2019–2020 рр. вийшли монографія професора В.А. Греченка «Міліція в Україні у період посилення тоталітарного режиму «1931–1941 рр.), навчальний посібник професора О.О. Євдокимової «Історія психології», монографія «Правове регулювання безпеки господарської діяльності в Україні»(за ред. професора О. П. Гетьманець. Навчальний посібник «Психологія у професійній діяльності поліції, написаний колективом викладачів кафедри соціології та психології, став переможцем уконкурсі МВС у 2019 р., а методичні рекомендації для працівників ювенальноі превенціі з питань запобігання та профілактики небезпечних розваг дітей, пов’язаних з використанням мережі Інтернет у 2020 році посіли третє місце у конкурсі МВС. Також під егідою факультету працюють Юридична клініка ХНУВС та Гендерний центр ХНУВС, у діяльності яких активну участь беруть науково-педагогічні працівники та студенти факультету.

На факультеті створено філіал Наукового товариства курсантів і студентів університету. У щорічному Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей, що організовує Міністерство освіти і науки України цього року представники факультету № 6 здобули 3 призових місця: слухачка магістратури Юлія Деревицька перемогла зі спеціальності «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право»; студентка 4 курсу факультету № 6 Тетяна Вавренюк отримала диплом ІІ ступеня в номінації «Загальна та соціальна психологія»; студент 3 курсу факультету № 6 Едуард Музичук отримав диплом ІІІ ступеня в номінації «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право».

У серпні 2020 р. відбувся перший випуск студентів іноземного відділення. Двадцять вже колишніх студентів факультету навчалися за денною формою навчання за спеціальностями «Право», «Правоохоронна діяльність», «Кібербезпека» та «Психологія» й отримали дипломи бакалаврів. Успішно проведено набір студентів на факультет у нинішньому 2020 р. Близько 540 осіб виявили бажання вчитися саме у нас. У цьому ж році факультет уперше розпочав співпрацю із закладом вищої освіти в Республіці Польща – Вища школа управління охороною праці в м. Катовіце. Досягнуто угоди про можливість навчання та отримання диплома цього вишу, проводяться спільні онлайн конференції та вебінари.

Для гармонійного й естетичного розвитку студентів на факультеті працюють спортивні секції та гуртки художньої самодіяльності.

Регулярно організовуються зустрічі студентів факультету з представниками творчої інтелігенції. Активно впроваджуються традиції та звичаї народів України: були проведені екскурсії до музею української культури, історичного музею та музею образотворчого мистецтва. Організовано було відвідування спектаклів за творами класиків української літератури в театрі ім. Т. Г. Шевченка. Проведено було ряд заходів, присвячених дню народження Т. Г. Шевченка. Студенти факультету беруть участь у таких конкурсах, як «Чарівна першокурсниця», конкурс колективів художньої самодіяльності та ін.

До Дня факультету ряд кращих працівників нагороджені грамотами, оголошено подяки. Серед них – завідувачі кафедрами Ольга Гетьманець, Юрій Холод, професори Володимир Шаповал, Вячеслав Ємельянов, доценти Алла Шиліна, Юрій Александров, Тетяна Кириченко та ін.

Декан факультету Оксана Брусакова