Історія започаткування та проведення кампанії «16 днів проти гендерного насильства»

Всесвітню глобальну кампанію «16 днів проти насильства» було ініційовано Центром Жіночого Глобального Лідерства та учасниками Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу у червні 1991 р.

З того часу Організація Об'єднаних Націй, уряди, міжнародні правозахисні організації, тисячі громадян й громадянок, сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу беруть участь у щорічних заходах під гаслом «Зупинити гендерне насильство» та закликають до припинення усіх форм насильства. Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році офіційно започатковано Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Проте відзначається цей день ще з 1981 року в пам'ять про трагічну загибель сестер Мірабаль, які були по-звірячому вбито за наказом домініканського правителя Рафаеля Трухильо в Домініканській Республіці в 1960 році. 25 листопада 1960 р. троє з сестер Мірабаль – Патріа, Мінерва, Марія-Тереза – були вбиті співробітниками секретної поліції диктатора Трухільо. Ці три жінки їхали на зустріч зі своїми чоловіками, які перебували у в'язниці. Тіла задушених трьох сестер були виявлені на дні обриву. Звістка про жорстоке вбивство викликало шок і обурення у населення, і посилило політичний рух проти диктатури Трухільо.

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня по всьому світу проходять семінари, форуми, прес-конференції, дискусії, маніфестації, пікети, виставки, радіо- та телепрограми. Україна приєдналась до Всесвітньої глобальної кампанії «16 днів проти гендерного насильства» у 2000 р., а вже у 2001 р. ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень.

Основні дати кампанії:

25 листопада – Міжнародний День боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Саме в цей день починається кампанія «16 днів активних дій проти гендерного насильства».

29 листопада – Міжнародний день солідарності з палестинським народом.

1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту та синдром набутого імунодефіциту загрозливо поширюється по всьому світу. Жінки більш схильні до інфекції і заражаються швидше за чоловіків.

2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства.

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.

5 грудня – Міжнародний день добровольчих дій в інтересах економічного та соціального розвитку.

6 грудня – річниця з дня «Монреальської Різанини», коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками».

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.

10 грудня – Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 р. уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу і недоторканність особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію прав людини.

З 2019 року державні та комунальні будівлі підсвічується помаранчевим кольором. Помаранчевий колір – є офіційним кольором кампанії та символізує світле майбутнє, вільне від насильства щодо жінок та дівчат. Основна мета – привернення уваги громадськості до нагальних проблем, пов‘язаних з подолання всіх форм гендерно зумовленого насильства та формування нульової толерантності та нетерпимості до будь-яких проявів насильства.