Доцентки кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 полковник поліції Ірина Казанчук та підполковник поліції Валентина Яценко взяли участь у чотириденній онлайн-школі «Методика викладання галузевих юридичних дисциплін приватно-правового сегменту», проведеної у межах проєкту «Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини», що впроваджується Координатором проєктів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

Мета школи - удосконалення навичок та знань щодо сучасної методики та організації викладання приватно-правових дисциплін у викладачів; допомога викладачам в адаптації до викликів викладання приватно-правових дисциплін, які пов’язані зі зростанням ролі дистанційної освіти, особливо у період карантинних обмежень; підготовка до освітнього процесу в умовах нових правничих стандартів, які запроваджуються у процесі реформи вищої правничої освіти.

В онлайн-школі взяли участь досвідчені тренери з України та США. Зокрема, під час проведення заходу спікерами виступили – державний експерт з питань нормативно-правового забезпечення директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олександр Пижов, професор Університету Лойола Чикаго, міжнародний консультант з питань інтелектуальної власності та освіти дорослих Джуліо Дзанетт, а також представники НДІ приватного права і підприємництва імені Ф. Бурчака НАПрН України, сектору координації наукової діяльності та реформування юридичної освіти Київського регіонального центру НАПрН України Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, Харківського педагогічного університету ім. Г. Сковороди, Національної академії внутрішніх справ, МГО «Універсальна екзаменаційна мережа». Модератор заходу: національний менеджер проєктів у сфері верховенства права і прав людини Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Олександр Сидєльніков.

Учасники наукового заходу розглянули теми:«Особливості проведення лекційного процесу в режимі онлайн», «Ефективне використання он-лайн технологій під час викладання в дистанційному і змішаному режимі: читання лекцій, неінвазивна комунікація, контроль знань і забезпечення академічної доброчесності», «Найкращі практики викладання права та удосконалення процесу навчання студентів», «Організація та методичне забезпечення самостійної роботи студентів», «Використання тестового методу контролю та підготовка студентів до Єдиного фахового вступного випробування при вступі на правничу магістратуру», «Особливості підготовки та проведення практичних занять», «Домашні завдання, їх перевірка, аналіз помилок, методика підсумкового контролю (іспити та заліки)», «Формування у студентів навичок юридичного письма, усного і письмового консультування, а також підготовки висновків з питань правозастосування».

За результатами проходження школи з методики викладання галузевих юридичних дисциплін Ірина Казанчук та Валентина Яценко успішно склали тести та отримали сертифікати міжнародного зразка про підвищення кваліфікації. Отриманні ними знання та навички будуть використані під час викладання навчальних дисциплін для курсантів і слухачів ХНУВС.

ВЗГ ХНУВС