29 грудня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков презентував книгу "2014. Миттєвості харківської весни". 

"Я розповідаю свою історію - так, як бачив і переживав її, як харків'янин і як міністр внутрішніх справ, тоді тільки-тільки прийшов на руїни правоохоронної системи. Разом зі мною свої історії розповідають мої співавтори - харків'яни, які брали участь в тих подіях, переживали їх як історію свого міста і свою особисту долю. У книзі збережена пряма мова наших героїв без цензури і редактури, з усіма живими емоціями і часом нелітературними виразами - тому що справжня, справжня історія виглядає саме так", - сказав міністр. 

Арсен Аваков зазначив, що в книзі багато документів - від публікацій ЗМІ до унікальних матеріалів розвідки і аудіозаписів переговорів сепаратистів, отриманих в рамках оперативних заходів - на їх публікацію був спеціальний дозвіл слідства.

"Ці документи шокують своїм цинізмом і звірством, але я впевнений, що вони повинні бути опубліковані і прочитані - як незаперечне документальне свідчення того, що захоплення України було заздалегідь підготовлено і сплановано, сепаратистські групи були організовані і озброєні, а "іхтамнети" чітко координувалися російськими спецслужбами", - додав міністр. 

Арсен Аваков наголосив, у книзі публікується "План по Харкову і області" - електронне листування кураторів "російської весни", в якій детально - аж до геоміток - розроблений план окупації Слобожанщини. 28 сторінок по всій формі військової стратегії: захоплення систем комунікацій, вузлів зв'язку, стратегічних об'єктів інфраструктури, ЗМІ, фізичне знищення представників влади, військових і журналістів, інформаційна компанія і пропаганда, залучення колаборантів, і в підсумку - створення "ХНР".

"Цей документ фактично явка з повинною і вичерпний доказ російської військової агресії. Але Харків - вистояв!", - зазначив він. 

Нагадаємо, раніше відбулася презентація англійського та українського видання книги «Добробати. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну». Книга окреслює події 2014-2015 років, коли для збройного опору російській гібридній агресії у складі МВС України була створена система добровольчих підрозділів.

https://mvs.gov.ua/ua/news/37568_Arsen_Avakov_prezentuvav_knigu_pro_podii_u_Harkovi_2014_roku_.htm?fbclid=IwAR1Xija8dcVErL_AJmbKJ6YwrySP0PbhVv3flE7wM9l7shxAy9BniDdfGWo