Відбулося перше у 2021 році онлайн-засідання наукового гуртка кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ на тему «Кримінально-правові та кримінологічні засоби протидії злочинності: виклики ХХІ століття».

Із доповідями виступили курсантки 4 курсу факультету № 1 Наталія Расторгуєва на тему «Протидія кіберзлочинності в умовах пандемії  COVID-19» та Анюта Грубнік на тему «Щодо ролі кримінального законодавства України у протидії поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2».

Під час обговорення доповідей відбулася наукова дискусія в умовах зацікавленості, доброзичливості та конструктивного діалогу.

Науковий керівник гуртка доктор юридичних наук, професор Андрій Ященко підсумував роботу гуртка у першому семестрі 2020/2021 навчального року та акцентував увагу на досягненнях курсантів:

  1. Підготовлено та надруковано три наукові статті, шість наукових повідомлень.
  2. Курсантка 4 курсу факультету № 1 Анюта Грубнік взяла участь у Конкурсі студентських наукових робіт, присвяченому пам’яті академіка В.В. Сташиса «Кримінальне право в умовах глобалізації суспільних процесів: традиції та новації», який відбувся у Науково-дослідному інституті вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса. Її наукова робота на тему «Кримінальне законодавство України на сторожі запобігання виникненню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2» була визнана кращою в категорії «Студенти». Анюта Грубнік була нагороджена дипломом 1 ступеня.
  3. Курсант 3 курсу факультету № 4 Роман Романів взяв участь у Всеукраїнському конкурсі малих грантів для молодих вчених в галузі кримінального права, кримінології та кримінально-виконавчого права, який був ініційований громадською організацією «Всеукраїнська асоціація кримінального права». Наукова робота курсанта на тему «Компаративно-критичний аналіз положень КК України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою» була визнана кращою в категорії «Студенти», а її автора нагороджено дипломом 1 ступеня та грошовим призом.

Науковий керівник відзначив найактивніших курсантів та побажав усім членам наукового гуртка натхнення на плідну наукову діяльність у 2 семестрі 2020/2021 навчального року.

ВЗГ ХНУВС