Про це заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук повідомила під час конференції з питань безпеки людини в онлайн-просторі «Міжнародна конференція «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики».

«Онлайн-простір став невід’ємною частиною сучасного життя, але не має визначених правил гри. Кількість інтернет-користувачів у світі становить приблизно 62%, в Україні цей показник перевищує 93%. Але разом із прогресивною стороною розповсюдження технологій, щодня виникають нові ризики використання онлайн-середовища. Наразі Міністерство внутрішніх справ разом із Глобальним центром взаємодії у кіберпросторі виводить цю проблему на рівень державної політики, вводить нові стандарти правоохоронної діяльності і ставить людину та її безпеку на перший план. Наша держава стала першою країною в регіоні, яка веде системні дослідження, на яких формується стратегія щодо нейтралізації онлайн-загроз», – наголосила Тетяна Ковальчук. 

За словами заступниці міністра, Інтернет став одним із факторів ризику гібридної війни. З початком агресії РФ на території нашої держави, Україна отримує постійні кібератаки зі сторони ворога. 

«У результаті вірусу BlackEnergy наприкінці 2015 року, коли були атаковані 6 енергокомпаній на території Західної України, 225 тисяч українців у 103 населених пунктах залишилися без електроенергії. В 2017 році відбулась атака відомої російської хакерської групи Fancy Bear з вірусом «NotPetya», від якого постраждали комп’ютерні системи у всьому світі, найбільше в Україні. У жовтні 2020 року Міністерство юстиції США пред’явило звинувачення шести офіцерам Головного розвідувального управління Росії, учасникам так званої групи хакерів SandWоrm, у підготовці та реалізації цих кібератак проти України та всієї світової спільноти», – зазначила Тетяна Ковальчук.

Вона підкреслила, що на передовій цього фронту перебуває саме українська кіберполіція. Для забезпечення системної роботи з реагування на загрози для людини у кіберпросторі проведено їх ідентифікацію та створено сучасний класифікатор онлайн-загроз. Досвід створення подібного класифікатора є лише у кількох провідних країнах світу, зокрема у Великій Британії. До створення класифікатора було залучено найкращі, напрацьовані світовою спільнотою, практики, з більш розширеним та структурованим виглядом, який максимально відповідатиме українським реаліям та контенту. 

Класифікатор онлайн-загроз містить такі кіберзагрози:

  1. Дезінформація та маніпуляція.
  2. Порушення авторських прав.
  3. Пропаганда насильства, терористичної та екстремістської діяльності.
  4. Розповсюдження через Інтернет заборонених та обмежених до продажу товарів та послуг.
  5. Шахрайство в онлайн просторі.
  6. Доступ дітей до шкідливого контенту.
  7. Жорстоке поводження з дітьми в мережі інтернет, сексуальна експлуатація та розбещення дітей у кіберпросторі.
  8. Надмірне використання екранного часу.
  9. Кіберпереслідування та кіберцькування.
  10. Пропаганда суїциду та самокалічення.

«Протягом 2019-2020 років Національною поліцією отримано майже 900 повідомлень про фальшиве мінування, виявлено понад 600 злочинів інтернет-шахрайства, де сума завданих матеріальних збитків склала майже 86 млн. гривень. При чому розмір збитків у 2020 році збільшився удвічі, а кількість звернень на гарячу лінію кіберполіції зросла у 5 разів. За цей період поліцейські викрили 445 кримінальних правопорушень, пов’язаних з виготовленням та розповсюдженням матеріалів дитячої порнографії. Курсантами ХНУВС, завдяки власній розробці – чат-боту, вдалося заблокувати у месенджері «Telegram» понад 1700 електронних ідентифікаторів, через які здійснювалися продажі наркотичних речовин, таким чином попередивши вплив на десятки тисяч користувачів», – додала Тетяна Ковальчук. 

Перший заступник голови Департаменту кіберполіції Сергій Кропива у свою чергу розповів про сучасні кібервиклики та діяльність наймолодшого підрозділу Нацполіції – кіберполіції: «Ми спрямовуємо нашу діяльність на те, щоб кожна особа, яка стикнулася з кіберзлочином, отримала належну допомогу кіберполіції. Ми позиціонуємо себе як впливового агента кіберпростору у світі, тому співпрацюємо з правоохоронними органами інших країн, приймаємо проактивну участь у проведенні міжнародних операцій. Наша ключова місія – створити максимально безпечне кіберсередовище». 

За словами Сергія Кропиви, в минулому році кіберполіцією проведено 8 міжнародних операцій щодо хакерів, які вчинили злочини та завдали збитків на суму 4 млрд. доларів США. 

Політика безпеки людини онлайн посилить взаємодію між кіберполіцією та провайдерами інтернет послуг, розширить права кіберполіції із блокування протиправного контенту, дозволить застосовувати новітні інструменти та практики у переслідуванні кіберзлочинів, посилить відповідальність за онлайн-злочини. Завданням МВС є створення необхідних умов перебування людини в онлайн-середовищі.

«Сьогодні МВС має інституційні спроможності і достатню політичну волю, щоб впоратися з викликами нового покоління. Ми виводимо нашу державу в лігу світових лідерів по роботі з інформаційною безпекою», – підсумувала заступниця міністра внутрішніх справ  Тетяна Ковальчук.

Департамент комунікації МВС України