Директор музею Харківського національного університету внутрішніх справ Андрій Прохоров за участі доцента кафедри поліцейської діяльності публічного адміністрування Вадима Селюкова для курсантів факультету № 3 провів музейну онлайн-лекцію на тему «Історія підготовки поліцейських кінологів на Харківщині». Курсанти дізналися, що підготовка поліцейських кінологів на Харківщині має давню традицію, яка розпочалося понад сто років тому.

Під час слайд-шоу було продемонстровано рідкісні матеріали, зібрані у мережі Інтернет, Державному архіві Харківської області, ХДНБ ім. В.Г. Короленка та з власної колекції музею. З останніх слід назвати ілюстрації рідкісного журналу «Життя і суд» за 1914 р. Низка фотоматеріалів демонструють розвиток вітчизняної кінології на початку ХХ ст. та провідну роль у цьому процесі тодішнього очільника розшукової поліції Російської імперії Володимира Лебедєва. Він широко застосовував досвід таких західноєвропейських країн як Бельгія, Німеччина, Англія і намагався розповсюджувати його у професійних колах. Особливу увагу було приділено керівництву поліції м. Харкова та губернії, які розвивали цей новий напрям поліцейської діяльності.

Згадувалися легендарний собака доберман-пінчер на прізвисько «Трєф» і його «харківські колеги», використання яких призвело до відчутного зниження криміногенної ситуації в губернії. З місцевих матеріалів цікавим також видається звіт начальника поліцейської частини м. Харкова за 1911 рік, в якому подано інформацію щодо деяких характеристик поліцейських собак.

Досвід, здобутий тоді, став основою розвитку міліцейської кінології у радянську добу і залишається цікавим і сьогодні. Наприкінці зустрічі Вадим Селюков підкреслив важливість історичного знання для майбутньої молодої зміни працівників МВС, яку готує Харківський національний університет внутрішніх справ.

ВЗГ ХНУВС