З нагоди Дня Соборності України для курсантів першого курсу факультетів № 1-4 Харківського національного університету внутрішніх справ було проведено музейну онлайн-лекцію. До заходу також долучились згідно з карантинними нормами слухачі інституту післядипломної освіти ХНУВС.

День Соборності України відзначається, згідно з Указом Президента України з 1999 року. Сама ж історична подія відбулася, як відомо, у період буремних подій Національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. Об’єднання Західної Української Народної Республіки та Української Народної Республіки відбулося 22 січня 1919 року у першу річницю проголошення державної незалежності УНР. І хоча ця справа дійшла реалізації лише набагато пізніше, але вплив цієї події був незворотній. Символічно, що вперше ідею державної незалежності України та Соборності висловили наприкінці ХІХ століття галичанин Юліан Бачинський та слобожанин Микола Міхновський.

Директор музею Андрій Прохоров підготував презентацію, в якій було продемонстровано численні документи і світлини, портрети видатних осіб Євгена Петрушевича, Володимира Винниченка, Лонгина Цегельського, Федіра Швеця та інших причетних до підготовки і проголошення Акту Злуки осіб, висвітлено історичний фон того періоду.

У наш час історична складність тогочасних подій використовується в інформаційній війні проти України. Саме тому, подібні факти вітчизняної історії потребують нашої особливої уваги і вивчення.

ВЗГ ХНУВС