Напередодні Дня Соборності України на кафедрі правоохоронної діяльності та поліціїстки факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ відбулося онлайн-засідання наукового гуртка.

Студенти та викладачі кафедри обговорили проблематику забезпечення якості та ефективності функціонування механізму публічного управління щодо забезпечення цілісності та єдності України, як одного із ключових факторів подальшої розбудови державності. Визначили основні загрози та виклики, які стоять перед Україною сьогодні, обговорили можливі кроки та заходи, що належить здійснити державній владі для ефективної протидії їм. Сьогодні, коли наша держава перебуває у доволі складній суспільно-політичній ситуації, яка характеризується з одного боку активізацією її курсу на інтеграцію до ЄС та НАТО, а з іншого – наявністю суттєвих загроз для територіальної цілісності України та системи державного управління, обумовлених зовнішньою агресією, особливої актуальності набувають питання забезпечення єдності нації, а також зміцнення державного ладу. Завідувачка кафедри правоохоронної діяльності та поліціїстики Ірина Панова зазначила, що велике значення для державотворення та зміцнення державного ладу в Україні відіграв прийнятий Акт Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Керівник гуртка Вікторія Мельник акцентувала на тому, що необхідно приділяти увагу національній ідеї, адже вона є запорукою єдності нації та зміцнення державного ладу. Доцент кафедри Антон Іванов підкреслив, що в історії становлення і розвитку української державності було багато важливих подій, особливе місце серед яких займає день проголошення соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року.

Учасники засідання заслухали та обговорили доповіді студентів: «Взаємозв’язок національної єдності та національної безпеки України», «Взаємодія органів публічної влади із громадськістю з питань забезпечення територіальної цілісності та конституційного ладу», «Правове виховання як обов’язкова умова забезпечення єдності нації», «Роль правової науки в обґрунтуванні ідеї єдності нації як запоруки зміцнення державного ладу».

ВЗГ ХНУВС