У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави».

У конференції взяли участь представники вищих навчальних закладів України – Києва, Харкова, Дніпропетровська, Львова, а також Празького Інституту Безпекових Досліджень (PSSI) та Чеського кримінологічного товариства, працівники Державної фінансової інспекції в Харківській області, Харківського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою,  другого Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники Головного управління Національної поліції в Харківській області, Центру безпеки дорожнього руху та ін.

Конференцію відкрив ректор університету Валерій Сокуренко, який у своїй доповіді окреслив питання, що охоплюються науково-практичною конференцію, зокрема нормативно-правове забезпечення реформування органів внутрішніх справ та Національної поліції на сучасному етапі, вдосконалення чинного законодавства України щодо протидії корупції, протидія правопорушенням у сфері безпеки дорожнього руху, організаційно-правові засади здійснення громадського контролю за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування, вдосконалення організаційно-правового механізму інформаційної безпеки держави, оптимізація чинного законодавства щодо протидії економічній злочинності тощо.

Проректор університету Олександр Головко вказав на необхідність удосконалення правового забезпечення широкого кола суспільних відносин: правоохоронної діяльності, економічної системи, інформаційної сфери. Окремо було наголошено на активній участі, яку Університет бере у законодавчому забезпеченні українського суспільства.

Учасники конференції в своїх доповідях розкрили широке коло проблем економічного, правового та соціального розвитку держави. Так, начальник інституту університету Дмитро Корнієнко повідомив про особливості проведення експертиз у провадженнях про незаконний збут наркотиків. Представник Празького Інституту Безпекових Досліджень (PSSI) та Чеського кримінологічного товариства доктор філософії Петр Пойман зупинився на питанні впливу корупції на розвиток політичної системи держави. Професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Марцеляк наголосив на значенні науки конституційного права у розвитку законодавства України в сучасних умовах. Директор Другого Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Калашник охарактеризувала питання реалізації громадянином конституційного права на правову допомогу. Директор ДП «Харківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Світлана Євдокименко у своїй доповіді висвітлила особливості проведення судово-економічної експертизи у сфері торгівлі. Професор кафедри кримінально-правових дисциплін факультету права та масових комунікацій ХНУВС Валерій Пчолкін охарактеризував особливості застосування агентурного методу при розкритті злочинів у сучасних умовах. Начальник науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності інституту ХНУВС Костянтин Бугайчук ознайомив присутніх із досвідом реалізації «Самбірського експерименту» в роботі місцевих органів внутрішніх справ.

За матеріалами доповідей було видано збірник наукових статей.

 

ВЗГ ХНУВС