Курсанти випускного курсу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ продовжують вивчення навчальної дисципліни «Практикум із застосуванням техніко-криміналістичних засобів доказування». Цього разу у навчальних групах були проведені виїзні бінарні заняття за темою «Криміналістична вибухотехніка». Заняття проводились доцентом кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 підполковником поліції Тетяною Матюшковою, начальником відділу вибухотехнічних і пожежотехнічних досліджень Харківського НДЕКЦ МВС України підполковником поліції Максимом Кучею та старшим експертом цього ж відділу Богданом Павловим.

Курсанти ознайомилися зі зразками досліджених і знешкоджених вибухових пристроїв, їх частинами, уламками та слідами застосування, макетами саморобних вибухових пристроїв та іншими об’єктами. Під час заняття увага приділялась і технічним засобам, що використовуються для пошуку і знешкодження вибухових пристроїв. Детально розглядалися питання особливостей огляду місця події, що проводиться у зв’язку із виявленням чи використанням вибухових пристроїв і речовин, алгоритму взаємодії слідчого із вибухотехніком, криміналістом і кінологом при огляді місця події, особливостей виявлення, фіксації, вилучення, пакування й транспортування вибухових матеріалів. Відповідаючи на запитання, курсанти демонстрували свої знання нормативних документів щодо поводження з вибуховими матеріалами в органах і підрозділах Національної поліції України та підрозділах Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України.

Також курсанти отримали консультації фахівців-вибухотехніків щодо подальшої взаємодії слідчого із експертами НДЕКЦ при призначенні та проведенні вибухотехнічних та інших експертиз. У зв’язку з чим докладно розкривалися питання видів судових експертиз за вибуховими матеріалами, об’єктів їх дослідження, послідовності призначення та вирішуваних питань.

ВЗГ ХНУВС