У Харківському національному університеті внутрішніх справ у культурно-освітньому центрі факультету № 2 відбулися урочистості, присвячені ювілею видатної українки. 25 лютого 150 років тому народилася Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) – без перебільшення одна із найвизначніших постатей в історії української культури, містична письменниця, інтелектуалка, словотвориня, крихка тілом, але дивовижно сильна духом жінка, талановита піаністка, поцілована Богом малярка-мариністка.

У заході взяли участь ректор університету Валерій Сокуренко, проректори Сергій Бортник, Анатолій Клочко, декани факультетів, представники кафедри українознавства, курсанти і студенти вишу. Відкриваючи захід, ректор зазначив, що в університеті багато уваги приділяється національно-патріотичному та культурному вихованню молоді: «Наш університет має статус національного і це багато до чого нас зобов’язує. Ми повинні не лише навчати молодь майбутній професії, але й виховувати свідомого громадянина нашої держави».

Присутні переглянули музично-літературну композицію, яку  підготували працівники, курсанти та студенти вишу. Вони читали вірші, виконували пісні з покладеними на музику поетичними творами письменниці, танцювальні композиції. Учасники заходу також ознайомилися з експонатами тематичної виставки «Леся Українка: доля, епоха, творчість». Декан факультету № 2 Костянтин Гарбузюк подякував керівництву вишу за допомогу у розбудові та облаштуванні культурно-освітнього центру й закликав присутніх долучитися до формування та поповнення експозицій,  присвячених видатним діячам культури й мистецтва України.

Відзначено було важливість постаті Лесі Українки, яка все своє життя сповідувала європейські цінності – толерантність, мир, гендерну та етнічну рівність і залишила по собі величезну літературну спадщину, що глибоко впливає на український та міжнародний культурний дискурс й досьогодні.

ВЗГ ХНУВС