Визначено десять учасників ІІ туру другої Відкритої інтернет-олімпіади Харківського національного університету внутрішніх справ з інформаційної безпеки «Юний кіберерудит» для випускників закладів загальної середньої освіти України 2021 року.

Завдяки інформаційній підтримці МВС України, департаментів й управлінь освіти та науки обласних державних адміністрацій та Київської міської державної адміністрації про проведення олімпіади були поінформовані батьки учнів, вчителі та учні закладів середньої освіти в усіх областях України.

Для участі в олімпіаді «Юний кіберерудит» зареєструвалися 748 учасників з усіх областей України, понад 60% яких – мешканці районних центрів та сільської місцевості. Найбільшу зацікавленість щодо участі в олімпіаді виявили учні Чернігівської, Харківської, Сумської, Луганської, Запорізької, Одеської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Полтавської, Львівської, Волинської, Вінницької та Житомирської областей України. Серед них 57,5 % юнаків і 42,5 % дівчат.

20 лютого 2021 року Харківський національний університет внутрішніх справ спільно з громадською спілкою «Глобальний центр взаємодії в кіберпросторі» (https://gc3.com.ua) провели І тур олімпіади «Юний кіберерудит». Протягом 45 хвилин його учасники намагалися дати якомога більше правильних відповідей на 150 тестових запитань для визначення рівня знань у сфері інформаційної безпеки, а саме щодо: одиниць виміру інформації; кодування символів; видів комп’ютерної пам’яті та особливостей збереження в ній інформації; основних команд і принципів роботи з операційними системами сімейства Linux; адресації в комп’ютерних мережах; мережних сервісів та протоколів; кодування та шифрування інформації, основних принципів криптографії; парольного захисту; файлових систем; видів шкідливого програмного забезпечення; антивірусного програмного забезпечення; видів кібератак та методів протидії їм; методів та засобів несанкціонованого проникнення до інформаційно-телекомунікаційних систем та телекомунікаційних мереж; методів соціального інжинирінгу; методів та засобів збору інформації про мережні ресурси та вузли тощо.

Під час ІІ туру олімпіади, який буде проходити 27 лютого 2021 року, десять учасників І туру, які у відповідності до Положення про Олімпіаду виконали всі вимоги до учасників І та ІІ турів олімпіади, будуть в онлайн-режимі вирішувати практичні завдання із використанням засобів комп’ютерної техніки. За ходом виконання практичних завдань кожним із учасників ІІ туру будуть спостерігати члени журі олімпіади – представники факультету № 4 (кіберполіції) університету.

Зі списком учасників ІІ туру другої Відкритої інтернет-олімпіади Харківського національного університету внутрішніх справ з інформаційної безпеки «Юний кіберерудит» для випускників закладів загальної середньої освіти України 2021 року можна ознайомитися на офіційній вебсторінці олімпіади за посиланням: http://www.univd.edu.ua/uk/dir/2501/vidkryta-internet-olimpiada

Кожен з учасників ІІ туру Олімпіади, в залежності від місця, яке він посів, отримає відповідний диплом та приз від громадської спілки «Глобальний центр взаємодії в кіберпросторі».

Метою проведення олімпіади є реалізація здібностей талановитих учнів, стимулювання творчого самовдосконалення учнівської молоді, популяризація досягнень науки, техніки та новітніх технологій.

ВЗГ ХНУВС