У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася VІ Харківська науково-практична психологічна конференція «Актуальні напрями практичної психології і психотерапії».

За словами начальника кафедри соціології та психології факультету № 6, кандидата психологічних наук Лариси Шевченко, коли уперше планували провести цю наукову конференцію, то, перш за все, мали на меті ознайомлення студентів з усім новим, що відбувається у науковій галузі «психологія». «Дуже приємно, – зазначила Лариса Олександрівна, – що з роками наша конференція набула великої популярності. І сьогодні в ній беруть участь не тільки студенти вищих навчальних закладів Харкова, але й інших міст України».

Слід зазначити, що у конференції окрім представників Харківського національного університету внутрішніх справ, взяли участь науковці, практичні психологи, студенти, курсанти, слухачі, аспіранти, докторанти, ад’юнкти, здобувачі вищих навчальних закладів України – Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, а також представники психологічних служб пенітенціарних установ Харкова, тренінгового центру ГУ Національної Поліції в Харківській області та ін.

За словами організаторів конференції, від попередніх років її відрізняє проведення майстер-класів за різними напрямками. Як говорить старший викладач кафедри соціології та психології, кандидат психологічних наук Юлія Кобикова: «Ми піклуємося про ранню професіоналізацію наших студентів. Вони матимуть можливість відвідати майстер-класи у провідних фахівців. Якщо у минулі роки ми запрошували фахівців з інших навчальних та науково-дослідних установ, то сьогодні такої необхідності немає. Усі викладачі нашої кафедри є авторитетними науковцями у галузі психології і здатні провести майстер-класи, які користуються популярністю і попитом серед студентів-психологів».

Для психологів, які вже працюють за фахом, участь у різних наукових заходах також є надзвичайно корисною, адже отримані знання вони застосовують у своїй діяльності. З іншого боку, практична робота є невичерпним джерелом для нових наукових досліджень. Як говорить учасник конференції, кандидат психологічних наук Володимир Філоненко,  коли писав дисертацію, то спирався на власний досвід, спостереження, напрацювання. Згодом отримував нові знання та впроваджував їх у свою діяльність і досягав позитивних результатів. Він упевнений, що у людину потрібно вірити.

Після пленарної частини конференції розпочалися тренінги у дев’яти майстер-класах. Їх тематика різна: «Медіація як спосіб вирішення конфліктів», «Ненасильницька комунікація як інструмент психолога», «Методика дерева життя, психодраматичне дослідження ресурсів особистості», «Психологічна безпека особистості у сучасному суспільстві» та ін.

ВЗГ ХНУВС