У Харківському національному університеті внутрішніх справ у режимі онлайн відбулася науково-практична конференція «Злочинність і протидія їй в умовах сингулярності: тенденції та інновації», присвячена пам’яті члена Правління Кримінологічної асоціації України професора Тетяни Денисової.

Конференцію відкрив ректор університету Валерій Сокуренко. Він зазначив, що з понад 200 учасників наукового заходу є як визнані науковці, так і молоді вчені – аспіранти, ад’юнкти, магістри, курсанти та студенти, а також практичні працівники правоохоронних органів. Усі вони досліджують актуальні, гострі, дискусійні питання злочинності та протидії їй в умовах сингулярності. Вирішення цих питань сприятиме розвитку кримінологічної науки в нову епоху, якісному відновленню її методології у швидко змінюваній реальності, пізнанню істини на основі глибинних етичних засад спілкування в суспільстві та побудови впорядкованої системи поглядів і принципів правового аналізу. Автори на сторінках своїх робіт піднімали вкрай важливі, інноваційні, і, беззаперечно, актуальні питання кримінально-правового та кримінологічного забезпечення протидії злочинності в умовах сингулярності.

На пленарному засіданні виступили ректор Харківського національного університету внутрішніх справ член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Валерій Сокуренко із доповіддю «Протидія злочинності і вища юридична освіта в умовах соціальної сингулярності»; перший проректор університету доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Дмитро Швець із доповіддю «Кримінологічна школа Харківського національного університету внутрішніх справ: впевнений поступ»; професор кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1 ХНУВС академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка –«Захист прав дітей в умовах соціальної сингулярності: практика та новації»; професор кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 ХНУВС член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Сергій Гусаров із доповіддю «Регламентація у кримінальному законодавстві України заборон з адміністративною преюдицією: кримінально-правова інновація чи крок назад?»; старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності ім. акад. В. В. Сташиса НАПрН України доктор юридичних наук, доцент Юрій Данильченко – «Порушення правил дорожнього руху в стані сп’яніння як характерний прояв стану сингулярності українського суспільства»; завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 ХНУВС доктор юридичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Олексій Литвинов «Про кримінологічні інновації та деякі невтішні результати їх впровадження»; директор  Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності ім. акад. В. В. Сташиса НАПрН України доктор юридичних наук, професор Владислава Батиргареєва – «Ставлення населення України до заходів запобігання розповсюдженню COVID-19 як прояв сингуляності масової свідомості».

Підбиваючи підсумки конференції, ректор подякував усім за участь у науковому заході та плідну співпрацю і зазначив, що конференція стане вагомим внеском у розвиток пріоритетної для України проблеми – протидії злочинності в сучасному світі. Усім учасникам він побажав нових відкриттів, цікавих дискусій та продуктивного наукового пошуку на шляху підвищення ефективності протидії злочинності.

Усі доповіді, які надійшли до організаційного комітету, включено до збірнику тез доповідей науково-практичної конференції.

ВЗГ ХНУВС