Завідувач відділення кадрового забезпечення Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат економічних наук Ірина Пуріга та доцент кафедри юридичних дисциплін кандидат юридичних наук, доцент Наталія Дуравкіна взяли участь в онлайн семінарі-навчанні «Оцифровка трудових книжок».

Семінар був проведений Головним управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області. Заступник начальника відділу формування електронних трудових книжок управління інформаційних систем та електронних реєстрів Галина Скиба детально розповіла про облік трудової діяльності працівника в електронній формі, про переваги електронної книжки та про необхідність проведення її аудиту.

Включення до реєстру відсутніх відомостей з паперових трудових книжок передбачається здійснити протягом 5 років після набрання законом чинності. У цей перехідний період може застосовуватися як паперова, так і електронна форма обліку трудової діяльності. Інформацію про свою трудову діяльність і страховий стаж українці зможуть отримати у вигляді електронного документа через веб-портал Пенсійного фонду. Документ матиме статус офіційного, громадяни зможуть пред’являти його у формі витягу за необхідності.

5 лютого 2021 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект, що вносить зміни до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Закон передбачає скасування паперових трудових книжок, спрощений доступ до інформації про трудовий стаж, а також автоматичне нарахування пенсії.

ВЗГ ХНУВС