КОЛИ: 12 квітня 2021 (All day) - 14 травня 2021 (All day)

ДЕ: Онлайн-подія

ОРГАНІЗАТОР(И): Проект Ради Європи «Юридична освіта у сфері свободи слова в Україні», Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Верховний Суд, Національна школа суддів України

Щорічна міжуніверситетська школа з прав людини - відома платформа, яка надає можливість талановитим студентам-юристам з України та з-за кордону, а також молодим правникам удосконалити свої знання з питань міжнародного та європейського права в галузі прав людини. Тематика цьогорічної школи буде зосереджена на проблемах безпеки журналістів, свободи об’єднань (статті 10 та 11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод), позитивних та негативних зобов’язаннях держави щодо розслідування злочинів проти представників ЗМІ, а також заходах щодо захисту безпеки (включаючи цифрової) журналістів, їхніх джерел інформації.

Перший етап навчання (12 квітня – 07 травня 2021) передбачає серію з 12 лекцій та 4 інтерактивних дискусій з питань, що стосуються тематики школи. Другий етап (10 травня – 14 травня 2021)  включатиме п’ятиденний онлайн-тренінг для відібраних студентів, які брали участь у першому етапі навчання. Під час онлайн-занять учасники та учасниці матимуть змогу обговорити актуальні проблемні питання у сфері права на свободу слова та свободу об’єднань з провідними національними та міжнародними експертами з прав людини. Учасники та учасниці також дізнаються про деякі аспекти виконання судових рішень відповідно до статті 46 Конвенції. Обговорення українського контексту реалізації вказаних прав людини відбуватиметься крізь призму європейських та міжнародних стандартів. Окрема увага буде приділена аналізу свободи вираження поглядів та свободи зібрань і об’єднань в контексті подій та справ Майдану в Україні. Останній день школи буде присвячено студентським змаганням у формі моделювання судового процесу, яке буде відбуватися за підтримки Європейського суду з прав людини та Верховного Суду.

Вимоги для участі у школі:

  • участь у школі можуть взяти студенти правничої магістратури або аспіранти, які здобувають науковий ступінь з права. До участі запрошуються також курсанти університетів внутрішніх справ, молоді правники-практики та працівники органів державної влади на початку своєї кар'єри. Іноземні студенти, які відповідають цим критеріям, також можуть взяти участь у заході;
  • відмінне володіння англійською мовою;
  • заповнена онлайн-заявка (посилання на онлайн форму тут).

Потенційні учасники, які бажають взяти участь, мають заповнити аплікаційну форму до 18:00 за центральноєвропейським часом 07 квітня 2021 року. Успішні заявники отримають підтвердження своєї участі до 12 квітня 2021 року. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, надсилайте свої запити на адресу: [email protected].

 

Джерело: https://www.osce.org/uk/project-coordinator-in-ukraine/482475