Факультет № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, створений у 2015 році на базі колишнього факультету для підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей.

Факультет № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ здійснює підготовку фахівців для підрозділів превентивної діяльності Національної поліції України  за освітньо-професійними програмами зі ступенями вищої освіти «бакалавр» та «магістр» за спеціальностями:

  • 262 «Правоохоронна діяльність»;
  • 053 «Психологія».

Факультет плідно співпрацює із представниками практичних підрозділів правоохоронних органів щодо забезпечення прикладного характеру наукових досліджень та впровадження їх у навчальний процес. Співпраця з комплектуючими підрозділами – невід’ємна складова освітнього процесу факультету.

Навчальний процес на факультеті акцентований на стан успішності кожного курсанта, систематично обговорюється на оперативних нарадах при деканові факультету, на засіданнях вченої ради факультету, засіданнях кафедр. Удосконалюються заходи щодо покращення успішності курсантів, їх досягнення в навчанні та науково-дослідній роботі.

На кафедрах факультету працюють наукові гуртки, що дозволяють залучати курсантів до науково-дослідної діяльності. Науково-педагогічними працівниками факультету в рамках роботи наукових гуртків курсантів здійснюється наукове керівництво над написанням курсантами тез доповідей на конференції, статей наукових робіт на різноманітні конкурси наукових робіт з юридичних та соціально-поведінкових наук.

До складу факультету входять кафедри:

  • Вогневої підготовки;
  • Педагогіки та психології;
  • Поліцейської діяльності та публічного адміністрування;
  • Тактичної та спеціальної фізичної підготовки. 

Науково-педагогічний склад кафедр факультету постійно працює над удосконаленням навчально-методичного, науково-дослідного та виховного процесу. Під час проведення навчальних занять з профілюючих дисциплін, особливу увагу акцентовано на залученні працівників практичних підрозділів поліції.

Дуже актуальною сьогодні є робота Автошколи для осіб з інвалідністю Харківського національного університету внутрішніх справ, що дає рівні можливості для кожного та кожної.

На факультеті створені всі умови для всебічного розвитку особистості. Курсанти беруть активну участь у проведенні загальноуніверситетських заходів, відвідують наукові гуртки, гуртки художньої самодіяльності, є активними учасниками спортивних змагань.

Для забезпечення належних умов навчання та побуту на факультеті створені та діють органи курсантського самоврядування, рада відмінників, спортивно-масова рада. Члени курсантського самоврядування факультету входять до складу Товариства студентів та курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ.

Курсанти та слухачі магістратури факультету № 3, під час воєнного стану, активно беруть участь у громадському житті та волонтерському руху. Зокрема, в таких акціях, як: «Стань донором», «Подаруй книгу бійцю», «Відвідай пораненого бійця – підтримай героя», допомагають в плетінні маскувальних сіток та виготовленні окопних свічок. Здобувачі освіти та працівники факультету відвідують бійців Збройних Сил України, які проходять лікування у медичних закладах, допомогають сім’ям військовослужбовців, надають правову допомогу населенню. В рамках діяльності Центру психологічного здоров’я Харківського національного університету внутрішніх справ (на громадських засадах) слухачі магістратури та курсанти під керівництвом викладачів Кафедри педагогіки та психології і працівників Відділення психологічного забезпечення набувають досвід спілкування з населенням та надання психологічної допомоги.