Факультет № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ має багаторічний досвід підготовки правоохоронців, які володіють спеціальними знаннями та навичками у сфері високих інформаційних технологій.

Історія факультету

16 січня 1993 року наказом МВС України № 15 у складі тодішнього Харківського інституту внутрішніх справ створено інформатико-правовий факультет. На факультеті навчались курсанти для здобуття вищої освіти за спеціальностями «Адміністративний менеджмент», «Інформаційні системи в менеджменті», «Правознавство».

У 1998 році вперше набрали курсантів на спеціальність «Захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки». В наступні роки ця спеціальність мала назви «Системи технічного захисту інформації» та «Кібербезпека». Наразі ця спеціальність має назву «Кібербезпека та захист інформації».

20 листопада 2012 року було підписано наказ МВС України № 1062, яким в університеті на базі існуючого профільного підрозділу створено факультет з підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми.

У 2015 році факультет обрали для підготовки фахівців нової служби Національної поліції України – кіберполіції.

Спеціальності за якими здійснюється підготовка на факультеті

На теперішній час на факультеті здійснюється підготовка фахівців з вищою освітою для підрозділів Національної поліції України, що займаються протидією кіберзлочинності, злочинам у сфері торгівлі людьми та моральності, у міжнародній сфері та боротьби з транснаціональною злочинністю, а також підрозділів, що забезпечують інформаційно-аналітичну підтримку діяльності поліцейських, роботу мереж і засобів телекомунікацій.

Наразі факультет готує фахівців з вищою освітою за спеціальностями:

  • 081 «Право»;

  • 125 «Кібербезпека та захист інформації;

  • 126 «Інформаційні системи та технології»;

  • 262 «Правоохоронна діяльність».

На факультеті започаткована практика шефства територіальних підрозділів поліції над перспективними курсантами, іноді, навіть коли вони ще тільки навчаються на першому курсі, щоб у подальшому запросити їх на роботу, у тому числі до обласних та центральних органів та служб (Департаментів, управлінь та відділів ГУНП).

Наразі випускники факультету, як технічні фахівці, є дуже затребуваними в підрозділах Національної поліції та інших правоохоронних органах.

Ким може працювати випускник факультету

Після закінчення навчання випускники факультету отримують ступінь вищої освіти «бакалавр», їм присвоюється спеціальне звання «лейтенант поліції» та вони можуть обіймати в підрозділах Національної поліції України такі посади:

Отримані випускниками знання та навички забезпечують:

  • протидію кримінальним правопорушенням у кіберсфері;

  • пошук та аналіз в інформаційних системах та мережах інформації оперативно-розшукового, довідкового та управлінсько-адміністративного характеру;

  • використання інформаційних систем та технологій у діяльності правоохоронних органів;

  • технічне забезпечення інформаційно-управляючих систем та комп’ютерних мереж;

  • побудову комплексної системи захисту інформації та систему управління інформаційною безпекою.

Головними напрямами практичної діяльності випускника факультету є:

  • протидія правопорушенням, що вчиняються з використанням високих інформаційних технологій;

  • підвищення ефективності діяльності Національної поліції України за допомогою використання сучасних засобів управління;

  • впровадження в діяльність поліції комп'ютерних систем обробки та аналізу інформації, сучасних інформаційних технологій та методик використання технічних засобів.

Структура факультету

Науково-педагогічні працівники кафедр факультету викладають навчальні дисципліни для курсантів, які навчаються на всіх факультетах університету.

Факультету підпорядковані наступні кафедри:

Напрямки діяльності факультету

На факультеті проводиться науково-дослідницька робота із загальнотеоретичних та прикладних проблем в галузях кібербезпеки, інформаційної безпеки, захисту інформації та інтелектуальної власності, проводиться робота щодо створення відповідних технологій та методик.

Представники факультету беруть участь у двох проєктах програм ЄС «Горизонт» (Horizon):

- «Горизонт 2020» (Horizon 2000) – NOTIONES (iNteracting netwOrk of inTelligence and securIty practitiOners with iNdustry and acadEmia actorS) «Взаємодія мережі розвідки й безпеки з суб’єктами промисловості та науки» (https://doi.org/10.3030/101021853);

- «Горизонт Європа 2021-2027» (Horizon Europe 2021-2027) – RESONANT «Міждисциплінарна дослідницька співпраця з питань іноземного втручання, придушення та маніпулювання інформацією» (multidisciplinary research cooperation on information suppression and diaspora communities as a target of foreign information manipulation and interference) (https://cordis.europa.eu/project/id/101132439),

а також у інноваційному освітньому курсі «Модуль Жана Монне "Цифрова трансформація прав: досвід ЄС" (DITRARI_EU - 101127785)», що реалізується за підтримки Виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури в рамках програми «Еразмус+». Курс спрямований на вивчення досвіду правової політики ЄС у сфері цифрової трансформації та забезпечення дотримання прав людини в епоху цифрових технологій (https://www.univd.edu.ua/files/depart_document/oholoshennia_pro_pochatok_moduliu_23_24_rik.pdf).

У межах підписаних договорів про співпрацю зі стейкхолдерами (Департаментом кіберполіції Національної поліції України, Департаментом інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України, Департаментом боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України, Департаментом кримінального аналізу Національної поліції України) факультет систематично здійснює виконання практичних кейсів від координаторів, що закріплює на практиці отримані під час навчання здобувачами вищої освіти знання, підвищує їх навички поліцейської діяльності в кіберсфері.

У межах підписаного меморандуму про співпрацю між університетом та громадською спілкою «Глобальний центр взаємодії в кіберпросторі» (https://gc3.com.ua/) факультет співпрацює із громадською спілкою у таких напрямках як:

- підвищення рівня знань та навичок науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти у сфері протидії кіберзлочинності;

- участь у проєкті «Online Fraud Prevention» із створення та наповнення бази даних виявлених в інтернеті повідомлень від мешканців України про осіб, які можуть бути причетними до вчинення шахрайських дій.

З метою виявлення обдарованих вступників, надання їм допомоги у виборі майбутньої професії, залучення їх до навчання в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, спільно з партнерами університету факультет проводить серед випускників закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти України:

- вебквест з інформаційної безпеки «КіберХНУВС» (https://univd.edu.ua/uk/dir/3214/vebkvest);

- відкриту інтернет-олімпіаду з інформаційної безпеки «Юний кіберерудит» (https://univd.edu.ua/uk/dir/1970/olimpiada).

Матеріально-технічна база факультету

На факультеті в освітній процес активно впроваджується практична орієнтація в підготовці курсантів. З цією метою при факультеті діють:

1) навчально-тренувальний центр пошукової та аналітичної роботи у кіберсфері (https://www.facebook.com/cybercopua/), учасниками та консультантами якого є курсанти та працівники університету. Основним напрямом діяльності центру є вивчення питань протидії кіберзлочинності та моніторингу кіберпростору;

2) навчально-тренувальні полігони:

- з протидії злочинам у сфері торгівлі людьми, які вчиняються із використанням інформаційних технологій;

- з протидії кібератакам;

- з інформаційної безпеки;

3) гурток з керування безпілотними повітряними суднами, під час участі у якому курсанти опановують правила та прийоми керування безпілотними повітряними літальними апаратами, зокрема квадрокоптерами, у тому числі тими, що були спеціально розроблені для правоохоронних органів.

Навчально-тренувальні полігони факультету оснащені сучасною комп’ютерною технікою, зокрема тією, що була передана університету Координатором проектів ОБСЄ в Україні (https://www.osce.org/uk/project-coordinator-in-ukraine) (нині Програма підтримки ОБСЄ для України https://www.osce.org/uk/support-programme-for-ukraine) в 2016, 2019 та 2022 роках та USAID у межах проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні» (https://www.usaid.gov/uk/ukraine/fact-sheets/aug-05-2022-cybersecurity).

Контактна інформація:

Адреса: 61080, Україна, м. Харків, пр. Льва Ландау, 27.

Телефони: +38(057)73-98-224, +38(057)73-98-225.

Контактний телефон з питань вступу: +38-096-964-80-65 (Viber, Telegram, телефонувати з 9:00 до 18:00 з понеділка по п'ятницю).

Email: [email protected]

https://www.facebook.com/cybercop.hnuvs/